Mensen die zorg nodig hebben moeten vanaf komend jaar vaker aankloppen bij de gemeente. Na 2 dagen debatteren ging de Eerste Kamer dinsdag akkoord met het kabinetsvoorstel om de gemeenten verantwoordelijk te maken voor dagbesteding en begeleiding van thuiswonende ouderen en gehandicapten.
Het spande erom in de Senaat: 37 Eerste Kamerleden stemden voor, 36 tegen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is blij met “deze historische stap” waarvoor hij in het debat “brede steun” proefde bij voor- en tegenstanders.
Tegen
CDA, SP en GroenLinks stemden tegen, hoewel ze benadrukten dat ook zij willen dat in de zorg meer rekening wordt gehouden met wensen van mensen. Maar door de snelheid waarmee de plannen worden doorgevoerd en de bezuiniging van 700 miljoen euro die aan de overheveling hangt, vrezen zij dat de operatie niet goed kan aflopen. De plannen uitstellen, zoals vakbond Abvakabo en enkele partijen in de Senaat voorstelden, wil Van Rijn niet. Volgens hem blijft de onzekerheid dan bestaan, net als de bezuiniging die moet worden gehaald terwijl ook de passende zorg niet dichterbij komt.
Het kabinet hervormt de langdurige zorg om het mogelijk te maken dat mensen langer thuis blijven wonen en om de stijgende zorgkosten in te tomen. Ook de zorgverzekeraars krijgen er taken bij en worden verantwoordelijk voor verpleging en verzorging van mensen thuis.
Overleg
Van Rijn overlegde veel over de plannen en blijft dat ook doen. Want met het aannemen van de wet, is het werk nog niet klaar, hield hij de Senaat voor. Hij spreekt met wethouders over de voortgang van de veranderingen en houdt zo de vinger aan de pols. “Hervormen doe je samen. Ik hou niet één vinger aan de pols, maar tien. Met deze nieuwe wet kunnen gemeenten ondersteuning bieden die aansluit bij de persoonlijke omstandigheden van mensen thuis.”
De overdracht van zorgtaken naar de gemeenten is een van de drie grote decentralisaties van het kabinet. Gemeenten krijgen komend jaar ook de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg en de sociale werkvoorziening. (ANP)