Ook als het kabinet niet zou hoeven te bezuinigen, dan nog zou staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) met het plan zijn gekomen om zorgtaken over te dragen aan de gemeenten. Die boodschap gaf Van Rijn dinsdag aan de Eerste Kamer.
De Senaat moet dinsdag beslissen of de dagbesteding en begeleiding van thuiswonende ouderen en gehandicapten vanaf 2015 de verantwoordelijkheid wordt van de gemeenten. Van Rijn wil deze operatie niet uitstellen, zoals bijvoorbeeld vakbond Abvakabo bepleit, omdat de onzekerheid dan alleen maar langer duurt. “De zorg verandert, gebeurt minder in de instellingen en meer thuis en de vraag is welke competenties het personeel daarvoor nodig heeft. Daar moeten we aan werken. Dat gaat niet weg.”
Niet nieuw
De bewindsman hield de Kamerleden voor dat de plannen niet helemaal nieuw zijn en dat er al vanaf 2003 aan is gewerkt. “Nu wordt zorg vanaf grote afstand geregeld. Er wordt een indicatie gegeven zonder dat mensen in de ogen zijn gekeken. Ik hoop dat er tenminste met mensen gesproken gaat worden en dat wordt gekeken hoe de beste ondersteuning kan worden geboden. Als dat alleen al zou gebeuren zou het winst zijn.”
Snelheid
Senatoren steunen veelal de ideeën achter de veranderingen, maar ze zijn bezorgd over de snelheid van de operatie en vragen zich af of de gemeenten er wel klaar voor zijn. CDA, SP, PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren, OSF en 50PLUS vrezen ook de effecten van de bezuinigingen waarmee de takenoverdracht gepaard gaat. “We willen niet dat er ongelukken gebeuren”, aldus de SP.
Ook Van Rijn wil dat niet en hij gaf aan dat hij alle ontwikkelingen op de voet volgt en ook blijft volgen. Hij ziet dat gemeenten druk bezig zijn, maar ook dat een aantal achter dreigt te gaan lopen. “Loslaten doen we nog niet direct. Ik houd niet 1 vinger aan de pols, ik heb allebei de handen erbij nodig en dat alles om uiteindelijk los te laten.” (ANP)