De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben op 3 juli een overeenkomst getekend die van het OZG een zelfstandige BV binnen het UMCG moet maken. Daarmee is een nieuw regionaal ziekenhuis bij Scheemda een stap dichterbij gekomen.
Ook hebben de twee ziekenhuizen afspraken gemaakt met zorgverzekeraars Menzis, Achmea en VGZ over de zorginkoop bij UMCG en OZG. De medisch specialisten dragen hun steentje bij door over te gaan van vrije vestiging naar dienstverband. Met de provincie zijn gesprekken gevoerd over de medefinanciering. Er is overeenstemming over de uitgangspunten, zoals de overname van het huidige ziekenhuisvastgoed in Delfzijl en Winschoten. Die worden de komende tijd uitgewerkt tot definitieve afspraken.
Risico’s
Een belangrijke voorwaarde voor medefinanciering door de provincie is dat er voor de provincie geen risico’s verbonden mogen zijn aan deze financiering. Na de uitwerking van het financiële arrangement zullen de betrokken ziekenhuizen goedkeuring vragen aan de toezichthouders Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Het nieuwe regionale ziekenhuis bij Scheemda is volgens de betrokken partijen nodig om de ziekenhuiszorg voor inwoners van Noord- en Oost-Groningen beschikbaar, kwalitatief, toegankelijk en betaalbaar te houden. Omdat de OZG niet zelfstandig kan voldoen aan strengere kwaliteitseisen, moeite heeft om voldoende medisch specialisten naar de regio te trekken en een nieuw ziekenhuis niet alleen kan financieren, heeft het OZG de samenwerking met het UMCG gezocht.
Niet-complex
De gemeente Oldambt heeft eind 2013 al een positief besluit genomen over de bouwaanvraag van de OZG voor het nieuwe ziekenhuis in Scheemda. Het gaat om een regionaal ziekenhuis voor niet-complexe medische specialistische basiszorg en niet-complexe spoedzorg. Het nieuwe ziekenhuis komt in de plaats van de locaties in Winschoten en Delfzijl. Het krijgt een 24/7 spoedeisende hulp en OK- en IC-faciliteiten, met daarnaast de polikliniek, diagnostische faciliteiten en 200 bedden voor klinische zorg. Het UMCG krijgt met de samenwerking de mogelijkheid zich juist meer te richten op de kernactiviteit complexe zorg. Voor de basiszorg werkt het UMCG nauw samen met de ziekenhuizen in de regio.