Vijf van de tien grootste verzekeraars in Nederland doet niets om de toegang van armen tot geneesmiddelen te bevorderen. Dat concludeert de Eerlijke Verzekeringswijzer na praktijkonderzoek onder verzekeraars.
Alle verzekeraars investeren wel voor in totaal 29,7 miljard in twintig grote farmaceutische bedrijven die hierin het verschil kunnen maken, aldus de Eerlijke Verzekeringswijzer.
Praktijkonderzoek
De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van Amnesty International, Oxfam Novib, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX en heeft als doel het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen te verduurzamen en de praktijkvoering te optimaliseren. Het praktijkonderzoek richtte zich op de keuzes die de verzekeraars in Nederland maken bij hun investeringen in grote internationale farmaceutische bedrijven.
VN-richtlijnen
Aegon, Allianz, ASR, Generali en Legal & General hebben op geen enkele wijze kunnen aantonen dat zij de VN ‘Mensenrechten Richtlijnen voor Farmaceutische Bedrijven in relatie tot Toegang tot Medicijnen’ toepassen in hun investeringen, aldus de Eerlijke Verzekeringswijzer. Achmea, ING en SNS Reaal hebben toegezegd om hun beleggingspraktijk ten aanzien van toegang tot geneesmiddelen in het komende jaar te verbeteren.