Thuiszorgorganisatie Aafje in Rotterdam gaat ”aanzienlijk minder” mensen ontslaan dan de 500 die vorig werden genoemd. Laagopgeleide medewerkers worden omgeschoold, zodat ze toch aan het werk kunnen blijven. Dat laat de raad van bestuur in een verklaring op de website weten. Onduidelijk is hoeveel banen behouden blijven.
“Het aantal gedwongen ontslagen onder zorgmedewerkers wordt minder”, zegt bestuurder Evelyn Lindeman nu. “Aanzienlijk minder zelfs. Daarvoor heb ik me in de afgelopen maanden – samen met de Ondernemingsraad – tot het uiterste ingespannen. ‘De handen aan het bed’ blijven dus in principe behouden.”
Opleiding
Intensief overleg met de Ondernemingsraad heeft onder meer geleid tot een plan om laagopgeleide medewerkers te scholen. Om hen beter op een toekomst bij Aafje voor te bereiden, moeten ze namelijk minimaal op niveau 3 inzetbaar zijn. “Want dáár hebben we hard mensen nodig”, licht Lindeman toe. “We gaan werken met zelforganiserende teams en de samenstelling daarvan luistert nauw. Nu is die functiemix nog niet in balans. Door onze helpenden en verzorgenden te scholen komt daarin meer evenwicht en zijn de teams beter toegerust voor hun taak – ouderen de zorg bieden die ze nodig hebben.”
De bestuurder betreurt het dat er hoe dan ook banen bij Aafje gaan verdwijnen – vooral bij ondersteunende afdelingen en op managementniveau. “We moeten onder ogen durven zien dat de bezuinigingen tot een reductie van de werkgelegenheid leiden: het wordt echt minder. Al is het banenverlies bij Aafje beperkt, geen enkele medewerker wens je dit toe.”
Cijfers
De medewerkers zijn eind juni per brief geïnformeerd over de persoonlijke gevolgen. Toch is het volgens Lindeman lastig om nu exact aan te geven om hoeveel ontslagen het uiteindelijk zal gaan. “De cijfers staan niet stil, we stellen ze continu bij. Ik ga pas getallen naar buiten brengen als we precies weten hoe we ervoor staan. Dat hangt samen met verschillende factoren: hoeveel werk is er bij Aafje, hoeveel medewerkers kunnen doorstromen naar een andere functie, hoeveel mensen gaan een scholing volgen, wat gebeurt er met mensen met een 0-urencontract, et cetera.”