De Nederlandse zorg behoort tot de beste in de wereld. Maar er zijn veel te veel regels die de zorg hinderen. Dit stelde Alexander Rinnooy Kan in Den Haag tijdens de afscheidsbijeenkomst van vier leden van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg, onder wie voorzitter Rien Meijerink.
“Is de zorg ontregeld of van koers geraakt? Of is de zorg ontdaan van overbodige regels?,” vroeg Rinnooy Kan zich af. Het antwoord van de vroegere voorzitter van de Sociaal Economische Raad was duidelijk: “De zorg ligt op koers, maar het systeem is te ingewikkeld. Het is nauwelijks uit te leggen aan patiënten,” zei hij.
Toename
Volgens Rinnooy Kan zijn de talloze regels de grootste tekortkoming van het zorgstelsel dat in 2007 werd ingevoerd. Hij erkende dat de kritiek op de hoge regeldruk in de zorg niet nieuw is. Maar het aantal regels is sinds die tijd snel toegenomen.
In dit verband wees hij onder meer op de indicatoren voor ziekenhuiszorg: die zijn vertienvoudigd van 340 naar 3.400 stuks. Het aantal richtlijnen loopt inmiddels in de honderden, en elk jaar komen er meer bij. Rinnooy Kan: “De nieuwe richtlijn voor kinderartsen is een boekwerk van 350 pagina’s”.
Wetgeving
Rinnooy Kan, tegenwoordig hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, vroeg zich af of het nog “verantwoord” is, dat al die richtlijnen en indicaties tot almaar meer administratieve handelingen hebben geleid. Volgens Rinnooy Kan stelt de Tweede Kamer uit angst voor incidenten voortdurend nieuwe regels en wetten op. Wetten die bovendien vaak “slecht” zijn. “De enorme frequentie aan wet- en regelgeving is een van de bronnen van het kwaad,” zei hij.
Rinnooy Kan: “De zorg heeft een ander perspectief nodig. Betere regels en betere bestuurlijke verhoudingen. Gebaseerd op bescheidenheid en gepaste verantwoordelijkheid.”