Patiënten krijgen niet altijd het medicijn dat door hun arts wordt voorgeschreven. Ziekenhuizen kiezen soms zelf voor een goedkopere variant, terwijl de duurdere beter is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenverdeling (EGV) in opdracht van minister Schippers.
Het gemarchandeer met medicijnen treft met name voor reuma- en kankerpatiënten. Ook mensen die behandeld worden met groeihormonen krijgen niet altijd het juiste middel. Sinds 1 januari vorig jaar moeten ziekenhuizen sommige medicijnen zelf betalen en gaat dat niet meer via de apotheken. Ze krijgen daarvoor wel extra geld, maar het nieuwe systeem leidt ertoe dat ze op zoek gaan naar goedkopere alternatieven.
Geschrokken
Minister Schippers is geschrokken van de uitkomst van het onderzoek. De komende jaren zouden meer medicijnen worden overgeheveld van de apotheken naar de ziekenhuizen, maar ze trapt nu even op de rem. Ze wil eerst verder onderzoek naar de gevolgen. Een arts moet altijd volgens de laatste stand van de wetenschap medicijnen kunnen voorschrijven, vindt Schippers. Dan moet niet worden gelet op de kosten. Als een duurder medicijn beter is, moet het ziekenhuis daarvoor kiezen. “Duur waar het moet, goedkoop waar het kan”, zegt de minister.