Een recept voor eenvoudige kwalen dat via de huisarts wordt voorgeschreven is tot wel drie keer duurder dan een zelfzorgmiddel bij apotheker of drogist. Dit komt naar voren uit berekeningen van de Consumentenbond in de Gezondgids van juni 2014.
De Consumentenbond constateert dat huisartsen hun patiënten vaak onvoldoende op goedkope medicijnen wijzen die ze zelf bij drogist of apotheek kunnen kopen. Patiënten merken dit uiteindelijk in hun portemonnee. Zelfzorgmiddelen tegen bijvoorbeeld hoest, voetschimmel en hooikoorts zijn goedkoper dan vergelijkbare receptmedicijnen die onder het eigen risico vallen. Aangezien de helft van de Nederlanders het eigen risico niet vol maakt betalen ze de facto de duurdere receptmiddelen helemaal zelf.
Voorbeeld
Een rekenvoorbeeld van de Consumentenbond leert dat een receptgeneesmiddel voor bijvoorbeeld huidschimmel bijna 18 euro kost, terwijl een vergelijkbaar zelfzorggeneesmiddel 5,50 euro kost. Bovenop de productprijs voor een receptgeneesmiddel komt namelijk nog 12,00 euro, gelijkelijk verdeeld over een bijdrage voor de receptverwerking in de apotheek en voor de eerste terhandstelling.
De Consumentenbond adviseert patiënten om bij eenvoudige kwalen zelf te vragen naar nut en noodzaak van een zelfzorgmiddel versus receptgeneesmiddel. “Schroom niet hierover te beginnen, het kan heel goed een voordeliger maar even goed alternatief opleveren”, zegt Carl Jakobs, campagneleider van de Consumentenbond. Voor patiënten die het eigen risico al helemaal hebben aangesproken, is een receptmedicijn dat wordt vergoed via de zorgverzekering goedkoper, merkt de Consumentenbond op.