De kans om bij een opname in de psychiatrie gesepareerd te worden, is sinds 2008 met 50 procent afgenomen. GGZ Nederland is blij met dit resultaat, het Landelijk Platform GGz noemt de afname te beperkt en reageert ontstemd.
De cijfers komen uit de ‘Rapportage uitkomsten vrijheidsbeperkende interventies 2012’ die begin juni is verschenen. Uit de rapportage blijkt dat bij de meeste instellingen een vermindering in separaties gepaard ging met een afname in de overige interventies, inclusief dwangmedicatie. De afname in separatie lijkt dus niet ten koste te gaan van een toename in andere vrijheidsbeperkende interventies.
Ambitie
In 2004 was de ambitie van GGZ Nederland om separaties jaarlijks met 10 procent te verminderen. Deze ambitie heeft volgens GGZ Nederland geleid tot een aantal resultaten. De Argus-registraties lieten zien dat het aantal patiënten dat gesepareerd werd tussen 2009 en 2011 met 11 prorcent jaarlijks is gedaald. Ook daalde de duur van de separaties in de afgelopen twee jaar met ruim 10 procent per jaar. De meeste instellingen die in een eerder stadium dwangreductie hebben bereikt, hebben deze ook weten vast te houden.
Onaanvaardbaar
Het Landelijk Platform GGz reageert ontstemd op het rapport omdat er in 2012 nog steeds 10.000 patiënten zijn opgesloten in een separeercel. Dit zijn ongeveer dertig patiënten per dag. Gemiddeld boekt de ggz-sector misschien wel vooruitgang met het terugdringen van dwang, aldus de LPGGZ, maar er zijn grote verschillen. Zo zijn er instellingen waar nog steeds een op de vijf mensen wordt opgesloten, terwijl het andere instellingen lukt om dit percentage terug te dringen naar een op de honderd patiënten. Het platform noemt deze verschillen ‘onbegrijpelijk en onaanvaardbaar’.