Het Eilander College, het samenwerkingsverband van de vijf Waddeneilanden, heeft er begrip voor dat Defensie niet langer helikopters en personeel wil inzetten voor het vervoer van zieken van de Friese eilanden naar het vasteland. Maar het is wel zaak dat er een goed en professioneel alternatief komt, zegt burgemeester Albert de Hoop, voorzitter van het Eilander College, in een reactie op de plannen van Defensie.
In Nederland gelden richtlijnen dat patiënten binnen een bepaalde tijd een ziekenhuis moeten kunnen bereiken, stelt hij. “En dat is met een plas water ertussen wel lastiger. Een helikopter met professionele mensen aan boord blijft dus noodzakelijk. Het maakt ons niet zoveel uit wie dat doet of is, als het maar goed gebeurt.”
De Hoop stelt dat de landelijke overheid met een goed plan moet komen zodat “we niet zelf met allerlei private partijen moeten onderhandelen”. Ook gaat de burgemeester ervan uit dat de Waddeneilanden bij rampen en calamiteiten onverkort een beroep kunnen blijven doen op Defensie.
Alternatief
Volgens de Veiligheidsregio Friesland geeft minister Jeanine Hennis van Defensie genoeg tijd om een goed alternatief te vinden. “De oude schoenen gaan pas weg als de nieuwe zijn ingelopen, zo is ons verzekerd”, aldus een woordvoerder. Volgens hem voert Defensie jaarlijks zo’n 250 vluchten met zieke bewoners van de eilanden en toeristen die snel naar een ziekenhuis moeten. Voor acute spoedgevallen blijft de traumaheli bij het Universitair Medisch Centrum Groningen gewoon inzetbaar, in minder spoedeisende gevallen kan de reddingsboot van de KNRM worden ingezet. (ANP)