for article DFZ 2014/04, Finances Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional)
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigde maandag bij NOS Radio 1 aan dat er naast de twee bestaande zorgpolissen een nieuwe bij komt. Patiënten krijgen volgens haar door de nieuwe polisvorm niet minder, maar juist meer te kiezen.
In die nieuwe polis bepaalt de zorgverzekeraar naar welke zorgverlener iemand moet gaan, waardoor de premie lager uitvalt. Schippers reageerde voor de radio op kritiek van huisartsen die bezorgd zijn over een aanpassing van de zorgverzekeringswet waardoor de vrije artsenkeus van patiënten in het gedrang zou komen. “Je kunt gewoon een polis kiezen”, aldus Schippers. “Er komt een derde bij voor mensen die niet meer voor slechte of ondoelmatige zorg willen betalen.”
Zorgkosten
De nieuwe polis moet helpen om de stijgende kosten in de zorg te beteugelen. Met onder meer ziekenhuizen, artsen en patiëntengroepen maakte Schippers eerder afspraken om ruim 1 miljard euro minder uit te geven door vooral doelmatiger te werken en zinnige zorg te vergoeden. “Hierdoor is voorkomen dat het eigen risico omhoog moest of het basispakket fors werd verkleind.”
De nieuwe polis sluit volgens de bewindsvrouw goed aan bij de plannen om de zorg betaalbaar te houden. De al bestaande naturapolis en restitutiepolis blijven bestaan. De naturapolis vergoedt alleen zorg door gecontracteerde zorgverleners, waardoor patiënten een deel zelf moeten betalen als ze naar een andere hupverlener gaan. De restitutiepolis biedt volledige keuzevrijheid, maar is wel duurder.
Staking
Eerder vandaag kondigde VPHuisartsen aan te gaan staken om te protesteren tegen het voornemen van het kabinet om de vrije artsenkeuze aan banden te leggen. Komende woensdag 4 juni 2014 legt een deel van de huisartsen het werk neer. Een dag later wordt de vrije artsenkeuze in de Tweede Kamer behandeld. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), met ruim 11.000 leden een veel grotere club dan VPHuisartsen (ongeveer 700 leden), doet niet mee aan de staking. Ook de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en artsenorganisatie KNMG zijn tegen de staking. (ANP/Skipr)