De kosten van de verantwoordingsbureaucratie in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) bedragen 17 tot 31 procent van de totale kosten. Dit komt neer op zo’n 1 miljard euro. De hoge kosten hangen nauw samen met de introductie van dbc’s in de ggz en de bijhorende onderhandelingen met zorgverzekeraars.
Een en ander komt naar uit een conceptrapport die GGZ Nederland samen met een aantal andere betrokken partijen heeft laten opstellen. Uit het rapport blijkt dat de onderzochte instellingen ruim 17 procent van de personele capaciteit moeten inzetten om te voldoen aan reguliere verplichtingen van de overheid en organisaties die het overheidsbeleid uitvoeren.
Complexiteit
Meer in het bijzonder wijzen de opstellers op de 0 procent-foutenmarge die aanbieders verplicht zijn te hanteren. Hierdoor zijn ze veel geld kwijt aan controle en foutherstel. Ook worstelen de aanbieders met de complexiteit van de DBC’s. Jaarlijks moeten ze nieuwe contracten afsluiten met zorgverzekeraars waarbij ze door wijzigingen in de voorwaarden worden genoopt tot extra administratieve handelingen.
Een ander probleem is de aanwezigheid en kwaliteit van verwijsbrieven, waar de zorgaanbieders op worden afgerekend. Daarnaast heeft de ggz te maken met vier verschillende bekostigingssystemen. Dit maakt de financieringsstructuur onnodig complex en zorgt voor schotten in de financiering die de substitutie van dure naar goedkopere zorg belemmert.
Motivatie
De toegenomen administratieve lasten zuigen niet alleen geld uit het primaire proces weg, maar zijn ook een aanslag op de motivatie van de professionals. Volgens de opstellers van het rapport hebben die vaak niet meer het idee dat ze nog met hun vak bezig zijn.
Versimpeling
De groeiende regeldruk en complexiteit zorgen in de sector voor grote verantwoordingsproblemen. De cijfers zijn volgens de accountants dermate onzeker en ondoorzichtig dat ze de jaarverslagen over 2013 niet kunnen goedkeuren. Om die reden pleitte GGZ Nederlandin april voor “een ernstige versimpeling van het financierings-, controle- en verantwoordingssysteem”.
GGZ Nederland wil met het recente rapport over de regeldruk in de hand afspraken maken met de zorgverzekeraars, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van VWS over het verminderen van deze doorgeslagen regeldruk.