Door een betere bestrijding van risicofactoren als hart- en vaatziekten kunnen de komende jaren alleen in Nederland tot 100 duizend gevallen van dementie voorkomen worden. Dat stelt Alzheimer Nederland naar aanleiding van onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Volgens de auteurs van leveren goede preventiemaatregelen over twintig jaar 3 tot 20 procent minder gevallen van dementie op. Omgerekend naar de Nederlandse situatie gaat het om maximaal 100 duizend mensen. “Maar zelfs met een voorzichtiger inschatting zou het om tienduizenden gevallen van dementie gaan”, reageert directeur Gea Broekema-Procházka van Alzheimer Nederland. “We kunnen met z’n allen van individu tot zorgprofessional, verzekeraar en overheid iets doen tegen dementie. Bovendien is preventie veel goedkoper dan de zorg voor mensen met dementie.”
Brede aanpak vereist
Om preventie succesvol door te voeren zijn volgens de onderzoekers nieuwe richtlijnen nodig alsmede betere samenwerking tussen, overheid, gezondheidsprofessionals, experts en onderzoekers. Daarnaast pleiten de auteurs voor meer onderzoek. Volgens Alzheimer Nederland blijft het onderzoek naar dementie ondanks initiatieven als het Deltaplan Dementie een ondergeschoven kindje in Nederland, terwijl dementie de grootste ziektelast kent en – met een bedrag van circa 4 miljard euro- de hoogste zorgkosten. “Onderzoek is het enige dat echt werkt tegen gezondheidsproblemen”, Broekema-Procházka. “Kijk bijvoorbeeld naar de enorme stappen op het gebied van kanker en aids. Dementie verdient dezelfde aandacht.”