De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat proberen om declaratieregels zo min mogelijk tussentijds aan te passen. Dit komt naar voren uit een interview met NZa-topman Eitel Homan in ZN Journaal.
Volgens Homan zet de NZa momenteel concrete stappen om tussentijdse aanpassingen van regels voor te zijn. “In de AWBZ bestaat al de afspraak beleidsregels in juli bekend te maken, tussentijdse aanpassingen zijn zeldzaam”, zegt Homan. “Voor de Zorgverzekeringswet willen we ook iets dergelijks opzetten. Ook hebben we met Zorgverzekeraars Nederland de afspraak gemaakt om nieuwe regelgeving op het moment dat die in de maak is al te toetsen om te kijken of die in de uitvoering of in het toezicht eenvoudiger kan. Er gebeurt dus wel degelijk wat.”
Moeilijk uitvoerbaar
Homans opmerkingen in ZN Journaal zijn onderdeel van een duo-interview bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg van ONVZ Zorgverzekeraar. Als verzekeraar uit Kleijnenberg zijn zorgen over de complexiteit van het huidige zorgstelsel. “Sinds de invoering van het huidige stelsel is het systeem jaarlijks aangepast. We hebben een systeem bedacht dat heel moeilijk uitvoerbaar is, dat heeft het onderzoek van de NZa bij het Antonius Ziekenhuis wel aangetoond. De intenties zijn misschien goed, maar de praktijk is anders.”
Vraagtekens
Een grotere regelconsistentie is volgens Kleijnenberg van groot belang met het oog op de komende transitie in de langdurige zorg. “Zoals het er naar uitziet, moeten wij formeel gaan inkopen voor verpleging en verzorging”, stelt Kleijnenberg. “Ook moeten we de declaraties gaan verwerken. We krijgen daar dus al dezelfde vraagstukken die we in de cure ook al hebben. Ik twijfel er niet aan dat we dat goed gaan doen, maar we plaatsen wel vraagtekens bij de snelheid waarmee de nieuwe werkwijze wordt ingevoerd.” Om die reden pleitte ZN in april voor uitstel van de invoering van Wet langdurige zorg (Wlz) naar 1 januari 2016.