De luchtvervuiling is in de meeste steden toegenomen. Slechts 12 procent van de stedelingen ademt lucht in die onder de grenzen blijft die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert.
Vooral in Afrika en in Zuidoost-Azië is de toestand bijzonder slecht. Elk jaar sterven naar schatting 7 miljoen mensen door de luchtvervuiling. De onderzochte Nederlandse steden presteren gemiddeld.
Kwart
Een en ander blijkt uit de Ambient (outdoor) air pollution in cities database 2014 die de WHO op 7 mei heeft gepubliceerd. Het onderzoek is uitgevoerd in 1600 steden in 91 landen. Ongeveer een kwart van de stedelingen staat bloot aan een luchtvervuiling die zeker 2,5 maal zo groot is als de grenswaarde die de WHO hanteert. De belangrijkste oorzaken van de slechte kwaliteit van de lucht zijn het autoverkeer en het gebruik van fossiele brandstoffen. Ook een ondoelmatig gebruik van energie in gebouwen doet de kwaliteit van de lucht geen goed.
Voorbeeld
In sommige steden is de situatie verbeterd, constateert de WHO. De VN-organisatie prijst de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Doordat het openbaar vervoer er sterk is verbeterd en er allerlei maatregelen ten gunste van fietsers en voetgangers zijn genomen, zijn flinke successen geboekt. Ook het stadsbestuur van de Deense hoofdstad Kopenhagen krijgt een compliment. De verbetering van de luchtkwaliteit in zulke steden maakt volgens Maria Neira, WHO-directeur publieke gezondheidszorg, dat het mogelijk is de luchtkwaliteit met gerichte maatregelen te verbeteren.
Nederland
Van de onderzochte Nederlandse steden is de lucht in Den Haag, samen met die van Zaanstad, het slechtst. Amsterdam, Breda, Rotterdam en Dordrecht doen het beter. Andere steden zijn niet onderzocht. De Pakistaanse stad Peshawar staat helemaal onderaan: daar is ongeveer 20 keer zoveel fijnstof als in Den Haag. De stad met de minste luchtverontreiniging is Clearlake in de VS.