Het fundamentele recht om als Nederlandse burger zelf te kunnen kiezen voor een zorgverlener, moet gewaarborgd blijven. De VvAA, ledenorganisatie voor zorgprofessionals, heeft de Tweede Kamer in een brief opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen om dit recht te blijven borgen.
De VvAA reageert hiermee op een recente publicatie van de Nederlandse Zorgautoriteit. In de ‘Monitor Zorginkoop’ pleit de NZa voor afschaffing van de vrije artsenkeuze. Dan beslist de zorgverzekeraar in plaats van de patiënt naar welke welke zorgverlener of instelling de verzekerde gaat. De VvAA hekelt dit advies. “Volgens de toezichthouder wordt effectieve zorginkoop belemmerd door de wettelijke bepaling waarin de vrije artsenkeuze voor alle verzekerden is gegarandeerd. En dat, terwijl deze bepaling expliciet in de wet is opgenomen op advies van patiënten- en consumentenorganisaties”, schrijft de VvAA in een persverklaring. Patiënten moeten volgens de beroepsvereniging zelf kunnen kiezen naar welke arts ze willen gaan.
Honderd euro besparen
Edwin Brugman, directeur VvAA Kennismanagement en Netwerken: “De NZa stelt – overigens niet onderbouwd – dat het ook goed is voor de verzekerde om de vrije artsenkeuze af te schaffen. Volgens de NZa daalt de premie na afschaffing met 100 euro per jaar per Nederlandse consument. De nadelen die gepaard gaan met afschaffing worden echter niet in beeld gebracht. Terwijl een zorgvuldige toezichthouder – die handelt in het belang van de consument – dat uiteraard wel hoort te doen.”
Wegvallen keuzevrijheid
Brugman: “Vanzelfsprekend zijn alle partijen ervoor verantwoordelijk dat de zorg betaalbaar blijft. Wij verzetten ons evenwel tegen het beeld dat nu wordt geschetst. Dat beeld is: afschaffing van artikel 13 is de oplossing om de (groei van de) zorgkosten te beperken. Met de boodschap dat dit 100 euro per jaar per persoon scheelt en zonder de duiding wat daar tegenover staat, namelijk het wegvallen van de vrijheid voor het kiezen van de eigen zorgverlener, krijgen patiënten en consumenten een volstrekt verkeerd beeld voorgeschoteld.”
Petities
Behalve een brief aan Tweede Kamerleden, heeft de VvAA haar leden opgeroepen een petitie te tekenen tegen dit voorstel. Daarnaast roept de VvAA haar leden op om patiënten te mobiliseren hetzelfde te doen via Facebook: https://www.facebook.com/redpatient.
Hartpatiënten Nederland heeft ook woedend gereageerd op de publicatie van de NZa. “De NZa is op de schoot gaan zitten van Zorgverzekeraars Nederland door te beweren dat een vrije artsenkeuze een effectieve zorginkoop belemmert”. Dat stelt de patiëntenvereniging in een persverklaring.
De VvAA is een ledenorganisatie van ruim 110.000 medici, paramedici, studenten en zorginstellingen.