De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) dringt er bij de zorgverzekeraars op aan om de veelbesproken protonentherapie “voortvarend” te contracteren. Verder uitstel is volgens de NFK “onacceptabel”.
De oproep van de 21 kankerpatiëntenorganisaties die in de NKF zijn verenigd volgt op het eerdere besluit van minister Schippers van VWS om de bouw van vier protonencentra toe te staan. “Dit betekent dat deze innovatieve kankerbehandeling na vele jaren van discussie eindelijk ook in Nederland geboden kan worden”, concludeert de NKF. “In Nederland wordt al tien jaar gesproken over protonentherapie, verder uitstel is onacceptabel, temeer omdat behandeling in het buitenland veel belemmeringen kent.”
Verzekerde zorg
Naar verwachting hebben volgens de NKF ten minste 2200 patiënten in Nederland baat bij de nieuwe behandeling. Als er nu met de bouw begonnen wordt kunnen de eerste patiënten in 2017 behandeld worden, stelt de NKF. Op dit moment valt protonentherapie onder de verzekerde zorg en wordt behandeling van patiënten in het buitenland vergoed. Naar schatting maken slechts 50 patiënten per jaar hiervan gebruik. Het geringe gebruik ten opzichte van het aantal patiënten per jaar dat voor de therapie in aanmerking komt hangt samen met belemmeringen op financieel, sociaal-emotioneel en organisatorisch terrein, aldus de NKF.
Luchtbrug
De kankerpatiëntenbeweging pleit voor het opzetten van een tijdelijke ‘luchtbrug’ geïnitieerd door de toekomstige centra voor protonentherapie. Verzekeraars zouden de extra kosten voor de patiënt als boven genoemd moeten vergoeden totdat de centra in Nederland gerealiseerd zijn.