In het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) zijn tussen 2000 en 2012 grote fouten gemaakt bij de behandeling van vrouwen met schaamlipkanker. Hierdoor hebben zeven vrouwen complicaties opgelopen, bij hen keerde de ziekte terug. Drie vrouwen zijn overleden.
Bestuursvoorzitter Bas Leerink zegt tegen de krant Tubantia dat “niet met zekerheid” te zeggen is of de sterfgevallen het directe gevolg zijn van de behandeling. De overlevingskansen van de zeven vrouwen zijn echter wel aanzienlijk verminderd, zo erkent hij.
Onderzoek naar fouten
De fouten kwamen aan het licht toen de behandelend gynaecologen van het MST en de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) zelf merkten dat er meer complicaties dan gemiddeld optraden. Uit intern en later ook extern onderzoek naar de behandeling van 56 vrouwen met de zeldzame vorm van kanker bleek dat inderdaad het geval. Een onderzoek loopt nog, dat moet de komende maand afgerond worden.
ZGT meldt op de eigen website dat de 18 vrouwen die bij hen behandeld zijn, geen nadelige medische gevolgen hebben ondervonden. Het MST wil niet zeggen of de fouten dus alleen bij hen in huis hebben plaatsgevonden.
Het MST heeft besloten de pers verder niet te woord te staan over de kwestie, zegt een woordvoerster van het MST tegen Skipr. Alleen vakblad Medisch Contact en regionaal dagblad Tubantia hebben het verhaal gekregen. “Medisch Contact omdat wij ons willen verantwoorden tegenover vakgenoten en Tubantia voor de mensen in de regio.” Verder is de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) geïnformeerd, zegt de woordvoerster. “Deze heeft de zaak gesloten. Dat betekent dat ze naar aanleiding van de melding geen stappen meer onderneemt”, aldus de MST-woordvoerster. “Daarnaast heeft het ziekenhuis alle patiënten persoonlijk geïnformeerd.”
Behandelingen
De behandelingen worden bij beide instellingen niet meer uitgevoerd. Van de vier gynaecologisch oncologen die in MST en ZGT samenwerkten, zijn inmiddels twee met pensioen. De andere twee gaan zich niet meer met oncologie bezighouden, naar aanleiding van deze kwestie.
Toezicht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt het onderzoek naar de gang van zaken te hebben afgesloten en ziet geen reden voor vervolgstappen. Volgens de IGZ heeft het MST adequaat gereageerd door de incidenten bij de inspectie te melden. Ook heeft het ziekenhuis de nodige verbetermaatregelen genomen. Een woordvoerster benadrukt dat de kwestie rond de behandeling van schaamlipkanker los staat van het verscherpte toezicht waar het ziekenhuis sinds november 2013 onder staat. Dit verscherpte toezicht betreft het niet tijdig op orde hebben van het veiligheidsmanagementsysteem (VMS). Bovendien voert het ziekenhuis de gewraakte schaamlipbehandeling al sinds 2012 niet meer uit.