De kosten die ouderen gaan maken voor wijkverpleging, zijn te voorspellen door diverse databestanden met kenmerken van verzekerden te koppelen.
Masterstudent Anniek Sietsma heeft hiernaar onderzoek gedaan in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland. Dit omdat de wijkverpleging vanaf 2015 wordt vergoed uit de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Curatieve zorg
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat ouderen die een beroep doen op wijkverpleging ook veel curatieve zorg gebruiken. Zo maken ouderen die gebruik maken van wijkverpleging 2.5 keer zoveel ziekenhuiskosten als ouderen zonder wijkverpleging.
Informele zorg
Een ander voorbeeld is dat bij vrouwen de kans op het gebruik van wijkverpleging groter is. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen een hogere levensverwachting hebben dan mannen. Hierdoor kunnen ze vaak mantelzorg verlenen aan hun partner, maar zijn ze na het overlijden van de partner meer op zichzelf aangewezen en kunnen minder een beroep doen op informele zorg.
Declaraties
ZN heeft onderzocht welke ouderen wijkverpleging gebruiken en hoeveel wijkverpleging zij gebruiken. Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van data van Vektis. Dat is het informatiecentrum dat gegevens verzamelt over uitbetaalde declaraties van zorgverzekeraars, samen met een aantal persoonskenmerken. Voor dit onderzoek zijn de databestanden van de Zvw, de AWBZ en een databestand ten behoeve van de Wtcg aan elkaar gekoppeld.