De decentralisatie van zorgtaken van overheid naar gemeenten Wmo, en tegelijkertijd bezuinigen, is onaanvaardbaar. De SP wil dat de zorg een verzekerd recht blijft, in plaats van een voorziening. Dat zei Henk van Gerven tegen Skipr tijdens het zorgdebat dat de gezamenlijke beroeps- en brancheverenigingen vorige week in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag hielden.
Er gaan ongelukken gebeuren als we dit tempo volhouden, verwacht Van Gerven. Hij hekelt de snelle invoering van de nieuwe wet die de decentralisatie regelt. De wet wordt “erdoor gejast” en over de schutting gegooid bij gemeenten die er niet op zijn toegerust. Bovendien zijn de wetten nog niet vastgesteld. En zij gaan gepaard met “zulke draconische bezuinigingen als we nog nooit hebben gezien. Veertig procent op huishoudelijke verzorging, dat is niet uitvoerbaar”.
De SP hoopt dat de Eerste of Tweede Kamer “er nog een stokje voor gaan steken. Want op deze manier leidt dat (de decentralisatie, red.) tot een vrijbrief voor rechteloosheid. Er zullen enorm grote verschillen ontstaan tussen gemeentes, tussen rijke en arme gemeentes, en de prijs die patiënten zullen betalen zal heel hoog zijn.”
Rekening bij patiënt
De AWBZ geeft recht op begeleiding bijvoorbeeld. De SP wil dat als dat naar gemeenten gaat, dat recht verankerd wordt in de wet en dat het geld de behoefte volgt. “Maar nu hebben ze het omgekeerd”, zegt Van Gerven. “Men heeft een bezuiniging ingeboekt van een aantal miljarden, en dat moeten de gemeenten ophoesten of de rekening wordt bij de patiënt neergelegd. Dat kan nooit de bedoeling zijn”.
Volgens Van Gerven is het een leugen dat het steeds moeilijker wordt de collectieve lasten op te brengen. De zorgkosten in Nederland zijn niet veel hoger dan in andere landen, aldus Van Gerven.