Veertig procent van de gemeenten denkt dat zij niet of moeilijk in staat is om de zorg voor zieke ouderen en gehandicapten volgend jaar te organiseren met het beschikbare budget. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant die door 161 van de ruim 400 gemeenten is ingevuld. Dat meldt de Volkskrant.
De gemeenten worden per 2015 verantwoordelijk voor de begeleiding, dagbesteding en kortdurende opvang voor chronisch zieken en gehandicapten die niet in een instelling wonen. Ook mensen die nu nog via het zorgkantoor een vergoeding voor krijgen voor hulp bij het huishouden, moeten volgend jaar aankloppen bij hun gemeente. Uit de enquête blijkt dat slechts een derde van de gemeenten verwacht dat zij straks deze taken goed kan uitvoeren. Zo’n twintig procent weet al zeker dat dit niet gaat lukken met het op dit moment bekendgemaakte beschikbare budget. En nog een twintig procent maakt zich hierover grote zorgen.
Bezuinigingen
De decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten komt tegelijk met forse bezuinigingen. Zo wordt het budget voor hulp in de huishouding voor ouderen en zieken met veertig procent gekort. Bijna de helft van de gemeenten weet nog niet hoe ze dit moeten realiseren. Korten op het aantal uren thuiszorg per persoon wordt door veel gemeenten als oplossing genoemd, meldt de Volkskrant. Verder zijn er plannen om bepaalde groepen hulp bij de huishouding zelf te laten regelen. Bijvoorbeeld mensen met een hoger inkomen of met een voldoende sociaal netwerk.