Alle mensen met de chronische ziekte hepatitis C moeten toegang krijgen tot medicatie. Die bestaat wel en wordt steeds effectiever maar de farmaceuten weigeren hun prijs te verlagen. Veel mensen kunnen de medicijnen daardoor niet betalen. Activisten zijn hier boos over en roepen overheden op er alles aan te doen om lagere prijzen af te dwingen.
Tientallen activisten en andere betrokkenen uit 22 landen deden hun oproep in de Thaise hoofdstad Bangkok waar ze vorige week voor het eerst gezamenlijk spraken over hepatitis C. Jaarlijks overlijden naar schatting 350.000 mensen aan de gevolgen van deze leverziekte, die via bloed-bloedcontact wordt overgedragen. Wereldwijd zouden 150 tot 200 miljoen mensen hepatitis C onder de leden hebben, met name in landen met lage en middeninkomens. Juist zij kunnen zich de middelen niet veroorloven.
Patent en hoge kosten
De nieuwste medicijnkuur van 12 weken wordt in de Verenigde Staten verkocht voor 84.000 dollar. Tegelijk kost het tussen de 70 tot 140 dollar om de medicijnen te produceren. Door patenten op de producten hopen farmaceuten hun ontwikkelingskosten eruit te halen en winst te maken. Landen zouden nieuwe regels kunnen maken om van die patenten af te komen zodat er algemene medicatie kan worden gemaakt, stellen de activisten.
In Nederland leven tienduizenden mensen met hepatitis C. Omdat de ziekte vaak zonder symptomen verloopt, wordt die vaak pas in een laat stadium ontdekt. (ANP)