hand mit weißem handschuh zaubert etwas aus dem hut vor rotem vorhang für Beitrag CME 2011/7-8 Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional)
De zorgkantoren worstelen met het terugvorderen van onterecht uitgekeerde persoonsgebonden budgetten (pgb). In 2012 hebben de zorgkantoren ruim 21,4 miljoen euro als oninbaar moeten afschrijven. Mede hierdoor geven vijf zorgkantoren meer uit dan ze aan budget hebben.
Dit blijkt uit het onderzoek ‘Uitvoering AWBZ 2012’ van de de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het totaalbedrag van 21 miljoen euro is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van 2011, toen de zorgkantoren 8,2 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde pgb’s moesten laten liggen.
Ook het totaal terug te vorderen bedrag is gestegen. In 2011 was dit 119 miljoen euro, in 2012 134 miljoen euro, een toename van ruim 12 procent. De NZa noemt de groei van de terugvordering “op zich een positief signaal”. Volgens de NZa laat het zien dat de zorgkantoren “meer controles uitvoeren en concessiehouders zitten er bovenop om vorderingen geïnd te krijgen”.
Negatieve reserve
Niettemin vindt de NZa de groeiende pgb-vordering “een punt van zorg”. Daarnaast is de NZa bezorgd over het feit dat vijf van de elf zorgkantoren een negatieve wettelijke reserve kennen. Dit betekent dat zij meer uitgeven dan ze aan AWBZ-budget tot hun beschikking hebben. In 2011 telde de NZa nog maar drie zorgkantoren met een negatieve wettelijke reserve.
Ondanks de zorgelijke signalen merkt de NZa de uitvoering van de AWBZ als goed tot voldoende aan. Acht van de elf zorgkantoren worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als goed beoordeeld. De andere drie zorgkantoren scoren net voldoende en moeten hun uitvoeringswerk verbeteren.
Grote verschillen
Wel constateert de NZa dat geen enkel zorgkantoor op alle onderdelen de maximale score behaalde. Vier zorgkantoren scoren een onvoldoende op bepaalde onderdelen van de uitvoering. Het gaat dan om de controles of de zorg ook daadwerkelijk geleverd is, het bestrijden van misbruik en oneigenlijk gebruik, de administratieve organisatie c.q. interne beheersing en de service aan cliënten met een pgb.
Ook zijn de verschillen tussen de zorgkantoren groot. De NZa merkt op dat de kleinere zorgkantoren in het algemeen beter scoren dan de grotere. Zorgkantoor DSW scoort het beste, op de voet gevolgd door Friesland, Zorg en Zekerheid en CZ. De drie zorgkantoren die net voldoende scoren zijn Salland, Achmea en Agis.