NLD-20040204-GRONINGEN: De voorzittershamer van het Gerechtshof in Groningen. ANPFOTO KOEN SUYK
De curatoren van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ) dagen MediRisk voor de rechter. De verzekeraar weigert claims in behandeling te nemen die na het faillissement zijn ingediend. Daardoor kunnen patiënten eventuele schadevergoeding mislopen.
Het kort geding werd vrijdagochtend in een gezamenlijk persbericht aangekondigd door het RPZ en diens opvolger Spijkenisse Medisch Centrum (SMC). Het kort geding dient op 28 januari bij de rechtbank in Utrecht.
Faillissement
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ging in juni 2013 failliet. MediRisk was op dat moment de schadeverzekeraar van het ziekenhuis. Omdat de behandelingen in het ziekenhuis niet per direct konden worden stilgelegd, spraken curatoren en verzekeraar af dat de polis zou doorlopen tot 1 juli. Dit was mogelijk omdat de premie voor het het gehele jaar al betaald was.
Doorlopende verzekering
De curatoren stellen nu dat op de dag van het failliet al duidelijk was dat het RPZ een doorstart zou maken. Formeel vond die doorstart plaats op 1 juli. Sindsdien luistert de instelling naar de naam Spijkenisse Medisch Centrum (SMC). Als onderdeel van de doorstart zou de verzekering die RPZ bij MediRisk had lopen, zijn overgenomen door Spijkenisse Medisch Centrum (SMC). De curatoren schrijven in een persverklaring dat de ‘verzekering door de nieuwe rechtspersoon is voortgezet’.
Polisvoorwaarden
MediRisk is het met die lezing niet eens. In een schriftelijke reactie stelt de verzekeraar dat de polis ‘automatisch eindigt’ als er sprake is van een faillissement. “Dit is de gebruikelijke gang van zaken,” aldus de verzekeraar. De verzekeraar erkent dat de polis op verzoek van de curatoren is verlengd tot 1 juli. “Claims die na afloop van de verzekering worden gemeld vallen niet onder de dekking,” schrijft MediRisk. “Dit is het zogenaamde uitlooprisico.”
Nieuwe verzekering
De verzekeraar meldt ook uitdrukkelijk dat het Spijkenisse Medisch Centrum een eigen verzekering is aangegaan. Daarmee weerspreekt de verzekeraar dat SMC de verzekering van het RPZ zou hebben voortgezet.
Onzekerheid
Hoe het ook gelopen is, de patiënten die het betreft zitten nu in onzekerheid. Om die reden steunt het Spijkenisse Medisch Centrum het kort geding van de curatoren, zo zegt interim-directeur Marcel Remijn. “Formeel gaan wij er niet over. Maar we zijn wel betrokken, want patiënten die na 1 juli 2013 klachten ontwikkelden als gevolg van een ingreep in het RPZ, kloppen toch het eerst bij ons aan.”
Moeilijke situatie
Remijn noemt het ‘wrang’ dat zijn instelling de claim vervolgens alleen aan de curator kan doorsturen. “Dat kun je niet maken,” meent hij. Remijn snapt dat het voor MediRisk een moeilijke situatie is. “Omdat er nooit eerder een ziekenhuis failliet ging heeft niemand hier over nagedacht. Het is echter niet ondenkbaar dat dat nog eens gebeurt, dus hier moet een uitspraak over komen.”
Nettere oplossing
De interimbestuurder pleit voor een nettere oplossing. “Je zou de normale situatie moeten doortrekken. Voor patiënten moet het niet uit maken dat het RPZ failliet is gegaan. Ook jaren later moeten zij hun claim nog gewoon kunnen indienen.”
Aantal claims
Volgens een woordvoerder van de curatoren gaat het in totaal om elf claims. Welke bedragen ermee gemoeid zijn, is bij hem onbekend. Als MediRisk de claims niet in behandeling hoeft te nemen, kunnen de patiënten hun schade alleen nog verhalen op de boedel van het RPZ. Ze moeten dan gewoon aansluiten in de rij met schuldeisers.
Afwikkeling faillissement
De curatoren maakten vrijdag ook het derde faillissementsverslag openbaar. Daaruit blijkt dat de totale schuld van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ruim 55 miljoen euro bedraagt. In het verslag doen de curatoren geen verdere mededelingen over de oorzaak van het faillissement. Op dit moment worden gesprekken gevoerd met de oud-bestuurders en andere betrokkenen. De curatoren verwachten hierover in het volgende verslag meer mededelingen over te kunnen doen. (Daan Marselis)