Ziekenhuizen moeten zich nadrukkelijk beraden op hun profiel in 2020. Daarbij moeten ze onorthodoxe oplossingen durven kiezen, zoals een gedeelde spoedeisende hulp. Dat betoogt directeur Margot van der Starre van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
“De SEH is nu nog de poort voor één ziekenhuis, maar zou dit ook voor meerdere ziekenhuizen kunnen zijn”, stelt Van der Starre op de website van de NVZ. “Zo’n gecombineerde SEH zou als aparte rechtspersoon kunnen functioneren, bijvoorbeeld in de vorm van een joint venture van de deelnemende ziekenhuizen. Dat is nieuw denken.”
Naar verwachting maken de zorgverzekeraars de komende jaren serieus werk van het beperken van het aantal SEH’s. Volgens de zorgverzekeraars is herijking van de spoedeisende zorg onder meer nodig omdat veel SEH’s onvoldoende kwaliteit leveren en te weinig patiënten hebben om alle benodigde specialismen in de lucht te houden.
Inperking van het aantal SEH’s ligt gevoelig bij de ziekenhuizen, aangezien de SEH ook fungeert als toegangspoort tot het ziekenhuis. Zonder eigen SEH dreigen ziekenhuizen patiënten te verliezen. Minister Schippers heeft zich in het verleden herhaaldelijk kritisch uitgelaten over wat zij ziet als oneigenlijk gebruik van de de SEH als marketinginstrument.
Van der Starre wijst er op dat de SEH’s de komende jaren steeds nadrukkelijker een eigen profiel zullen krijgen. Naast ziekenhuizen met een complete SEH komen er ook ziekenhuizen met een basis-SEH en een profiel-SEH.
Geen blauwdruk
Van der Starre vindt dat er geen landelijke blauwdruk is voor de herinrichting van de acute zorg. “Natuurlijk moeten de kwantitatieve criteria en richtlijnen gerespecteerd worden”, stelt Van der Starre. “Voor een aantal hoogcomplexe verrichtingen hebben die ook consequenties voor de ziekenhuizen. Maar voor de minder complexe verrichtingen is de evidence dat meer volume tot een hogere kwaliteit leidt minder duidelijk.”
Anders
Van der Starre verwacht overigens niet de dat spreiding en concentratie noodzakelijkerwijs zal leiden tot minder ziekenhuislocaties. “In de spreiding en concentratie discussie wordt wel eens vergeten dat het aantal locaties voor het verlenen van medisch-specialistische zorg nog nooit zo groot is geweest als nu, en dat dit in 2013 alleen maar verder toeneemt”, zegt Van der Starre. “We krijgen niet minder ziekenhuizen, we krijgen andere ziekenhuizen.”