“Bestuurders mogen niet langer dan vier jaar op één plek blijven zitten, met één verlenging. Wie langer dan acht jaar aanblijft, wordt voorspelbaar. De kans is groot dat macht dan corrumpeert.”
Dit zegt bedrijvendokter Charles Laurey in het januarinummer van Skipr tegen interviewer Willem Wansink.
De care verdient een betere organisatiestructuur, stelt Laurey verder: “De stichting is niet de juiste rechtsvorm voor instellingen in de langdurige zorg.” Ook het huidige bestuursmodel met een Raad van Toezicht en een aparte Raad van Bestuur wringt. “Het ‘one tier model’ is beter, daar zitten zowel de directie als de toezichthouders in.”
Laurey is bestuurder bij ZuidZorg, een instelling voor kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en thuiszorg in de regio Eindhoven. Eerder was hij interim bestuurder bij Meavita en Zonnehuizen. Nog steeds heeft hij er moeite mee dat zijn naam in verband wordt gebracht met de ontsporingen die voor zijn komst hebben plaatsgevonden. “Daar heb ik last van gehad in een tijd dat mensen dachten: ‘Die jongen heeft in de krant gestaan. Moeten we die wel hebben?’
Fouten
Anderzijds zegt hij: “Ik kan iedereen recht in de ogen kijken. Als ik aan tafel kom te zitten, dan krijg ik het uitgelegd. Natuurlijk heb ik fouten gemaakt. Dat hoort er ook bij.” Hij gaat verder dan de doorsnee bestuurder. “Ik neem iets meer risico. Weloverwogen en altijd transparant.”
Zorgbestuurder
Wat verwacht Laurey van een bestuurder in de zorg? “Dat die zich maatschappelijk legitiem gedraagt en het vermogen heeft tot matiging en zelfreflectie. De ongelukken met bestuurders zijn gebeurd met mensen die dachten dat ze Zonnekoning waren.” Op de vraag wat een bestuurder vooral niet moet doen, antwoordt hij: “Alleen maar ja-knikkers om zich heen verzamelen. Dan stort je met zijn allen vanzelf een keer in de afgrond.”