KWF Kankerbestrijding heeft bij vijf projecten die worden gefinancierd uit de opbrengst van het fietsspektakel Alpe d’HuZes “te lang de situatie van gebrekkig toezicht laten bestaan”. Ook heeft KWF ingestemd met beheersconstructies die “minder wenselijk” waren.
KWF steekt woensdag in een verklaring de hand in eigen boezem. De organisatie zegt dat ze het toezicht op die vijf projecten gaat verbeteren om te voorkomen dat ze “onvoldoende resultaat opleveren”. Het gaat onder meer om de stichting Inspire2Live, die deze zomer in opspraak raakte wegens declaraties van topman Coen van Veenendaal, die eerder Alpe d’HuZes oprichtte.
Andere projecten
Bij de andere vier projecten waar het toezicht gebrekkig was, is volgens de woordvoerster nog niets misgegaan. Dat zijn Sneldiagnose, A-Care en de leerstoelen Kanker en Voeding en Leven met Kanker, aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarmee is bij elkaar 25 miljoen euro subsidie gemoeid.
Aan Inspire2Live zou 3 miljoen euro worden uitgekeerd, maar 1,4 miljoen daarvan is na de ophef nog niet uitbetaald. Naar de andere 1,6 miljoen loopt een accountantsonderzoek. KWF wil kijken hoe dat is besteed.
Scheiding
Met de acties van Alpe d’HuZes is vanaf 2006 in totaal 104 miljoen euro ingezameld. Daarvan is op dit moment 53,5 miljoen euro uitgegeven. Bij de rest, dat dit en volgend jaar wordt besteed, kijkt KWF in overleg met Alpe d’HuZes waar het naar toe gaat. “Er is nu een duidelijke scheiding. Zij doen in principe de inzameling, wij de besteding en de controles”, aldus de woordvoerster. “Dat gebeurt in goed overleg.”
Johan van der Waal, voorzitter van Alpe d’HuZes, bevestigde dat beide partijen “in een goede samenwerkingsrelatie” met elkaar praten “over de uitwerking van een bestedingsplan voor de komende jaren”.
Het tempo waarin mensen zich aanmelden voor de fietstocht van komend jaar ligt lager dan het jaar ervoor. Tot nu toe hebben zich 4800 van de maximaal 5000 deelnemers aangemeld. Vorig jaar was het aantal van 5000 al in november bereikt. Van der Waal wijt de mindere animo aan de recessie en de eerder ontstane commotie. (ANP)