Het ministerie van VWS heeft geen lange termijnvisie op de thuiszorg. Dat zegt directeur Jos de Blok van Buurtzorg in een interview met het vakblad voor verpleegkundigen Nursing.
Volgens De Blok zijn staatssecretarissen en ministers de laatste tien tot vijftien jaar alleen bezig geweest met deelproblemen. Ook voor de komende jaren ziet hij bij beleidsmakers geen fundamentele visie waarin ontwikkelingen op het gebied van demografie, arbeidsmarkt en techniek zijn verdisconteerd.
Samen met collega-wijkverpleegkundigen en patiëntenfederatie NPCF heeft De Blok recentelijk een plan voor een toekomstbestendige thuiszorg ontwikkeld. Deze Buurtzorgcoalitie beijvert zich ondermeer voor een grotere rol voor wijkverpleegkundigen en cliënten zelf.
Aanbodgedreven
De Blok licht in Nursing ondermeer het belang van cliëntgerichte wijkverpleging toe, waarbij een wijkverpleegkundige zelf de indicatie doet en een coachende rol op zich neemt. Zij kijkt welke zorg nodig is, wie die zorg kan geven en betrekt ook de mantelzorger en familie erbij. Er wordt volgens De Blok te weinig nagedacht of zorg echt nodig is en of er alternatieven zijn. Volgens De Blok is een groot deel van de zorg nog steeds aanbodgedreven; thuiszorgorganisaties leveren veel zorg omdat ze hier financieel belang bij hebben.
Beperking
Cliënten moeten ook, wat De Blok betreft, beter leren omgaan met de omstandigheden en hun beperkingen. Samen met de informele zorg is het de bedoeling dat er een steunsysteem wordt opgezet. Bijvoorbeeld in de zorg aan mensen met dementie: de wijkverpleegkundigen zorgen ervoor dat zij in beweging komen en leren vrijwilligers en familie met de situatie omgaan. Met het idee dat de zorgverleners zich grotendeels kunnen terugtrekken.