Zorgverzekeraars doen ziekenhuizen onacceptabele voorstellen bij de contractonderhandelingen over de zorginkoop voor 2014. “De zorgverzekeraars zijn aan het doorslaan”, zegt Hugo Keuzenkamp, bestuurder van het Westfriesgasthuis in Hoorn en hoogleraar. “Als je nu zou vragen of we de oorlog aan de verzekeraars moeten verklaren, zul je van velen een volmondig “ja” horen.” Dat zegt Keuzenkamp in het vakblad Medisch Contact.
Zorgverzekeraars kopen zo scherp in, dat instellingen een omzetdaling van gemiddeld 1,5 procent verwachten. Dat bleek uit de Financiële Zorgthermometer, een kwartaalonderzoek onder de leden van HEAD, vereniging van financieel deskundigen in de zorgsector die op 19 september werd gepubliceerd. De onderhandelingen lijken op “een eenzijdig dictaat” zei Margot van der Starre, directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ toen in een reactie aan Skipr.
De NVZ hoort “zorgwekkend veel geluiden over onredelijke voorstellen”, zegt Van der Starre tegen Medisch Contact. Bovendien worden de onderhandelingen volgens haar onder grote tijdsdruk gevoerd, omdat de contracten vóór november rond moeten zijn. “Dat kan wel, maar het gevaar bestaat dat je tekent voor het faillissement van je instelling.” In plaats van de groeiruimte voor ziekenhuizen van 1,5 procent over 2014 sturen zorgverzekeraars nu aan op een omzetdaling. Van der Starre zegt tegen Medisch Contact: “Wij kunnen het niet uitleggen dat wij van tientallen leden horen dat er in de voorstellen 5 tot 25 procent wordt gekort. Sommige leden vragen ons waarmee wij akkoord zijn gegaan. Zij hebben weinig vertrouwen meer in de afspraken.’ De NVZ heeft de zorgen vorige week besproken met het ministerie van Volksgezondheid. Ook heeft de NVZ haar leden een enquête over hun onderhandelingservaringen gestuurd en een meldpunt ingesteld ‘om een beter beeld van de situatie te krijgen.’ VGZ zou volgens De Telegraaf veel ziekenhuizen hebben laten weten dat het met 7 procent minder moet. Achmea zou kortingen van 8 tot 10 procent voorstellen.
Bestuursvoorzitter Bart Berden van de zojuist gefuseerde ziekenhuizen St. Elisabeth en TweeSteden in Tilburg zegt in Medisch Contact: “Vanuit het hele land hoor ik ruige voorstellen, die wel 10 tot 15 procent onder afgelopen jaren kunnen zitten. Ik loop al twintig jaar mee, maar heb het niet eerder zo erg meegemaakt.” De terugloop van patiënten is een verklaring voor de scherpe inkoop. “Maar het is gevaarlijk deze lichte vraaguitval direct te vertalen naar kleinere budgetten< zegt Berden. “60 procent van onze kosten betreft personeel. Om dat terug te brengen is tijd en geld voor een sociaal plan nodig. En wat gebeurt er als de economie en zorgvraag weer aantrekken? De werknemers en medisch specialisten die je bent kwijtgeraakt, krijg je niet zo gemakkelijk weer terug. Hoe verantwoord is dit beleid?”
Tegenstrijdige voorstellen
Berden schrijft de scherpe voorstellen verder onder meer toe aan de regierol die de verzekeraars is toegewezen, zowel bij het terugdringen van de zorgkosten als bij de concentratie van hoogcomplexe zorg. Echter, bij de hoogcomplexe zorg komen normen soms “uit de lucht vallen”. Hij noemt als voorbeeld dat zorgverzekeraars voor bepaalde behandelingen een hogere volumenorm hanteren dan de landelijke richtlijn. “Extra lastig is het, dat elke verzekeraar afzonderlijk onderhandelt en daarbij soms met tegenstrijdige voorstellen komt. “De een hanteert een speerpunt, dat voor de ander volstrekt onbelangrijk is. Er is geen gecoördineerd beleid”, zegt Berden in Medisch Contact. “Misschien moeten we maar naar één zorgverzekeraar voor heel Nederland. Dan zijn we van dat geëikel af. Zo is een ziekenhuis niet meer te managen.”