Ziekenhuizen moeten zich specialiseren op het gebied van complexe spoedzorg. Deze maakt 5 procent uit van alle spoedzorg. De niet-complexe spoedeisende zorg is en blijft een basisvoorziening in elk ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is gehouden.
De concentratie van complexe acute zorg is op veel plaatsen in Nederland al in gang gezet, stelt de NVZ. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland stuurde hier vorig jaar al op aan in haar kwaliteitsvisie complexe acute zorg.
Het gaat vaak om zeer spoedeisend en soms levensbedreigende situaties waarbij een 24-uurs bereikbaarheid van de spoedeisende hulppost noodzakelijk is. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten met elkaar in de regio overleggen hoe dit het best georganiseerd kan worden. Het kan zijn dat het op bepaalde ziekenhuislocaties niet noodzakelijk en doelmatig is om deze zorg aan te bieden, stelt de NVZ. “Een ideaalmodel dat geldt voor het hele land is niet te maken.”
Gespecialiseerde ambulancezorg
Ook de ambulancezorg moet zich meer specialiseren zodat acute zorg zo snel mogelijk plaatsvindt stelt de NVZ. Hulp bij een herseninfarct en hartinfarct moet altijd zo snel mogelijk plaatsvinden. Doordat complexe spoedzorg voor bepaalde aandoeningen niet meer op alle SEH’s wordt aangeboden, duurt het gemiddeld 40 procent langer voor een patiënten op de juiste plek voor spoedhulp is.
HAP en SEH
Wat betreft de basiszorg die tot ieder ziekenhuis behoort,moet de samenwerking tussen Spoedeisende hulp afdeling (SEH) en Huisartsenpost (HAP) verder worden ontwikkeld om bijvoorbeeld zelfverwijzing te beperken. “Het doel daarbij is om zorg zowel op de juiste plek als doelmatig te leveren. Een ziekenhuis waar patiënten liggen, zal altijd spoedeisende zorgvoorzieningen nodig hebben”, aldus de NVZ.