Severin Schwan, Chief Executive Officer der Roche Gruppe
Severin Schwan, de CEO van de Roche-groep, was in Nederland. Roche is een wereldwijd farmaceutisch bedrijf met meer dan 80.000 werknemers. Hij vertelde aan Skipr-hoofdredacteur Ruud Koolen wat hij in zijn bagage had en wat er op zijn boodschappenlijstje stond.
1. Wat brengt u naar Nederland?
Innovatie. De kern van ons bedrijf is innovatie. Ons belangrijkste doel is om nieuwe, betere diagnostiek en medicijnen op de markt te brengen. En Nederland is een zeer innovatief land. We werken hier veel samen met wetenschappelijke instituten, maar ook met andere stakeholders als verzekeraars, ziekenhuizen en artsen.
2. Komt u innovatie halen of brengen?
Allebei. Ik hoop dat we kunnen bijdragen aan betere gezondheidszorg met onze medicijnen en diagnostiek. Maar we krijgen ook veel terug, zoals de ervaringen van de medische gemeenschap. We maken graag gebruik van de enorme hoeveelheid kennis hier in Nederland. En innovatie is de enige manier om de gezondheidszorg ook op de langere termijn betaalbaar te houden.
3. Wat is er innovatief aan de benadering van Roche?
Wij hebben bij Roche de kennis van diagnostiek en farmacie onder één dak. Als je als farmaceutisch bedrijf met een ander bedrijf moet samenwerken voor de diagnostiek, kan dat vooral in de R&D-fase voor vertraging zorgen, omdat je te maken hebt met zaken als intellectueel eigendom en vertrouwelijkheid. Als je beide segmenten onder een dak hebt, werkt dat veel soepeler en effectiever. Hierdoor zijn we steeds meer in staat gepersonaliseerde zorg te bieden. We zetten medicijnen in bij die patiënten waar ze ook daadwerkelijk effectief zijn. Dat doen we door naar zogenoemde biomarkers te kijken. Een voorbeeld is Herceptin. Dit borstkankermedicijn werkt bij 15 tot 20 procent van de patiënten, omdat deze patiënten een bepaalde proteïne op de kankercellen hebben. Als we dat kunnen aantonen voor we het medicijn voorschrijven, kunnen we het effect beter voorspellen. In de vroege fase kan het borstkanker zelfs genezen en dat was twintig jaar geleden nog ondenkbaar.
4. Wat kan de overheid doen om de zorg betaalbaar te houden?
Goede gezondheidszorg gaat niet alleen over medicijnen. Je hebt goede ziekenhuizen en een goede infrastructuur nodig, maar ook bewustzijn bij de bevolking. Als ik minister van Volksgezondheid was, zou ik het geld anders verdelen. Ik zou veel meer geld in preventie steken en in vroege diagnostiek en screening. De minister van Volksgezondheid is eigenlijk de minister van ziekte. Het probleem is de politieke cyclus. Als je nu begint met preventie, is het effect pas op de lange termijn zichtbaar en dat is lastig voor de politici die zich nu voor hun keuzes moeten verantwoorden. Als ze nu iets doen voor zieken, is het effect duidelijker zichtbaar.
5. Hebt u een voorbeeld van innovatie in Nederland?
De screening voor baarmoederhalskanker. Die screening gebeurt traditioneel met uitstrijkjes. Maar er zijn modernere diagnostische hulpmiddelen. Screening op het Humaan Papillomavirus (HPV) is veel effectiever, zo is gebleken uit een groot onderzoek waar meer dan 40.000 vrouwen aan hebben deelgenomen. Ik vind het geweldig dat Nederland overweegt te switchen naar deze screening. Deze overgang vraagt op korte termijn investeringen, maar levert veel voordelen voor patiënten op en zal in de toekomst de kosten van de gezondheidszorg aanzienlijk verlagen. Dit is een goed voorbeeld voor de rest van de wereld. Veel landen zullen naar Nederland kijken.
Hoe werkt Roche mee aan het beheersen van de zorgkosten? En hoe werd Severin Schwan CEO? Bekijk hier het volledige gesprek