Hoewel het aantal studenten voor de hbo-opleiding verpleegkunde dit jaar met 40 procent is toegenomen ten opzichte van 2012, kiezen velen van hen uiteindelijk voor een baan in ziekenhuizen. Het aanbieden van goede stageplaatsen in de ouderenzorg en wijkverpleging is essentieel om straks voldoende hogere opgeleide verpleegkundigen in te kunnen zetten in de wijkverpleging en de ouderenzorg. Dat stellen V&VN en ActiZ in een gezamenlijke verklaring.
Kiezen voor ouderen- en thuiszorg
V&VN en ActiZ roepen hun leden op om goede stageplekken te creëren. “Door goede stages aan te bieden, kunnen studenten zien hoe het werkt in de ouderen- en thuiszorg, en worden zij enthousiast”. Studenten aarzelen namelijk in de keuze voor de uitstroomrichting ouderenzorg en wijkverpleging. Uit onderzoek blijkt dat studenten juist door goede stagebegeleiding van onder meer wijkverpleegkundigen meer geneigd zijn om voor deze studierichting te kiezen.
V&VN en ActiZ werken aan een plan om meer hoger opgeleide verpleegkundigen in de langdurige zorg en wijkverpleging te krijgen. Om te kunnen voldoen aan de zorgvraag moet 80 procent van de nieuwe lichting studenten hbo-verpleegkunde in 2017 aan de slag in de zorg. “Daarvan moet 1 op de 5 geslaagden kiezen voor de zorg in de buurt”, zegt Helma Zijlstra, directeur V&VN.
Praktijk
Dick Herfst, voorzitter raad van bestuur ZZG zorggroep in Groesbeek: “Wij boden het afgelopen jaar 38 eerstejaars studenten een stageplaats in de wijkverpleging met begeleiding van een wijkverpleegkundige. Aan het eind van de stage gaven 23 studenten aan dat het vak van wijkverpleging iets voor hen zou zijn na hun studie. Aan het begin van de stage waren dat er maar veertien. Een mooi resultaat dus, bereikt door het vak in de praktijk te laten zien.”