De productiegroei van ziekenhuizen over 2012 blijft flink achter bij de gemiddelde groei over de laatste tien jaar. Deze afname is zowel bij de opnamen en dagopnamen, maar vooral ook bij de eerste polikliniekbezoeken te zien. Dit stelt Leo Vandermeulen, onderzoeker van Kiwa Carity.
Vandermeulen stelt dat deze trendbreuk mocht worden verwacht gezien de afspraken die gemaakt zijn in het Beheersmodel Medisch Specialisten en het Hoofdlijnenakkoord om de productie te beperken tot maximaal 2,5 procent.
Polikliniek
Wat volgens Vandermeulen opvallend is, is dat de productiegroei ook fors daalt bij de eerste polikliniek bezoeken. Het aantal eerste polikliniekbezoeken is het onderdeel van de productie die het minst door het ziekenhuis zelf kan worden beïnvloed. “De verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat patiënten als gevolg van de verhoging van het eigen risico van 220 euro naar 350 euro per jaar minder naar het ziekenhuis zijn gegaan”.
Specialisme
Bij het ene specialisme is de daling in de productiegroei sterker waar te nemen dan bij het andere. “Bij cardiologie, MDL en KNO zien we dat de productie meer dan 5% achterblijft bij de gemiddelde productiegroei uit het verleden,” zo staat in het rapport van Vandermeulen te lezen. De teruggang bij MDL is vooral toe te schrijven aan de zeer hoge groei uit het verleden. De teruggang bij KNO heeft waarschijnlijk te maken met striktere richtlijnen die voor het specialisme zijn gaan gelden. De teruggang bij cardiologie laat zich niet direct verklaren. Volgens Vandermeulen kan de de relatief grote teruggang van het aantal eendaagse opnamen hier een rol spelen.
Zo lang de prikkels in de sector niet meer richting marktwerking zullen opschuiven, zal de matiging van de productiegroei blijven. Wel zal het in de komende jaren zo zijn dat er in de ene regio meer groei zal zijn dan in de andere, zo stelt het rapport.