Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor 6 miljoen euro aan valse zorgnota’s onderschept. Ook brachten de verzekeraars voor 9,5 miljoen aan foute declaraties aan het licht, waarbij fraude vermoed wordt. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) donderdag.
Zorgverzekeraars hebben vorig jaar in totaal voor 1,2 miljard euro aan declaraties afgewezen omdat er een fout in zat. Voor het grootste deel was er geen opzet in het spel. De meeste van deze afwijzingen vonden plaats in de Medisch Specialistische Zorg, de GGZ en de Hulpmiddelenzorg. In totaal is er in 2012 zo’n 33 miljard euro aan zorgkosten uitgekeerd door de verzekeraars.
In 2011 werd een bedrag van 7,7 miljoen aan zorgfraude opgespoord.
Intensiever
De komende jaren worden de controles op zorgdeclaraties nog instensiever, zegt ZN. “Zorgverzekeraars vinden het onacceptabel dat geld van premiebetalers onterecht wordt uitgegeven, zeker in een tijd waarin iedereen moet bezuinigen.”
De verzekeraars willen ook dat ziekenhuisnota’s begrijpelijker worden voor verzekerden, zodat ze meer inzicht krijgen in de kosten van hun zorg en ze kunnen bijdragen aan het tegengaan van onterechte zorgdeclaraties
Gevolgen
De gevolgen voor fraudeurs variëren van een waarschuwing tot contractbeëindiging tot gerechtelijke stappen.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die erop toeziet dat zorgverzekeraars controles uitvoeren, is blij dat de verzekeraars hun verantwoordelijkheid nemen, zo laat een woordvoerster donderdag weten. Wel vindt de NZa dat er nog beter gecontroleerd kan worden. ,,En dat weten ze. Wij wijzen de sector daar keer op keer op”, aldus de woordvoerster. (ANP/Skipr)