Het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer is gered door een gezamenlijke inspanning van de medisch specialisten, zorgaanbieder Vierstroom en facilitaire dienstverlener Vebego. In totaal komt daarmee ruim 10 miljoen euro vrij voor herstructurering van het ziekenhuis, dat binnenkort een nieuwe naam krijgt.
Formeel gezien wordt zorgorganisatie Vierstroom samen met de medische staf de nieuwe eigenaar van het LangeLand. Vierstroom investeert 6 miljoen euro in de herstructurering van het LangeLand. Het LangeLand Ziekenhuis gaat onderdeel uitmaken van de groep bedrijven van Vierstroom.
Mede-eigenaar
De medische staf is mede-investeerder en verwerft voor 1,5 miljoen euro 20 procent van de aandelen. Facilitair dienstverlener Vebego verstrekt daarnaast een indirecte lening van 3 miljoen euro. Het Groene Hart Ziekenhuis uit Gouda investeert in apparatuur.
Bijdrage
Vierstroom was in maart ook al in beeld als mogelijke samenwerkingspartner van het LangeLand. Naar aanleiding van de overvloedige speculaties gaf Vierstroom destijds aan het LangeLand niet te willen overnemen, maar wel bereid te zijn een bijdrage te leveren aan het voortbestaan van het ziekenhuis. Woensdag 10 juli werd duidelijk dat Vierstroom het ziekenhuis formeel toch overneemt.
Regiovisie
Alvorens in het LangeLand te investeren heeft Vierstroom samen met Langeland en het Groene hart Ziekenhuis een regiovisie opgesteld. Rode draad in deze visie is intensievere samenwerking tussen Vierstroom en beide ziekenhuizen. Een deel van de complexe zorg verhuist naar Gouda, maar Vierstroom beschouwt het ziekenhuis in Zoetermeer als een kernvoorwaarde voor het goed functioneren van de zorginfrastructuur in een regio met 150 duizend inwoners, ruim 20 duizend spoedeisende hulpvragen en 1300 bevallingen per jaar.
Vergrijzing
“De vergrijzingsgolf versterkt de noodzaak van een basisziekenhuis in Zoetermeer”, stelt bestuursvoorzitter Jeroen van de Over van Vierstroom. “Voor de doelgroep van Vierstroom, namelijk chronisch zieken en kwetsbare ouderen, is dat van cruciaal belang. Door in de keten samenwerking te optimaliseren kunnen wij hen blijvend beter helpen.”
Primeur
Bijzonder is dat de medische staf van Het LangeLand Ziekenhuis mede-eigenaar wordt. Daarmee worden medisch specialisten voor het eerst in Nederland mede-eigenaar van een ziekenhuis. “Wij vinden het van groot belang voor onze patiënten dat het ziekenhuis blijft bestaan”, licht voorzitter Jos Roelofsen van de medische staf de inspanning van de specialisten toe. “Het is een unieke kans om door samenwerking in de keten de kwaliteit van zorg efficiënter en beter te kunnen maken. Als mede-investeerder dragen we ook meer verantwoordelijkheid voor de organisatie van de zorg.”
Basiszorg
Het LangeLand Ziekenhuis richt zich op laagcomplexe basiszorg met een hoog volume. Hoogcomplexe zorg met een laag volume wordt geleverd door ziekenhuizen in de omgeving. Een belangrijke stap betreft de samenwerking met specialisten interne geneeskunde, radiologie en geriatrie van het Groene Hart Ziekenhuis.
Nieuwe naam
De overname van de aandelen wordt effectief per 1 september 2013 mits de mededingingsautoriteit ACM, medezeggenschapsorganen en banken formeel akkoord gaan. Het ziekenhuis krijgt binnenkort ook een nieuwe naam.