Topklinische ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven hebben gezamenlijke standaarden opgesteld voor onderzoek naar geneesmiddelen in Nederland. De gezamenlijke spelregels rond onderzoek moeten de positie van Nederland als onderzoeksland versterken.
Met het oog op standaardisatie hebben de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en de farmaceutische branchevereniging Nefarma afgesproken om voortaan één uniform modelcontract te hanteren. Hierin zijn de rechten en plichten van alle betrokkenen opgenomen. Dit uniforme contract vervangt de huidige lappendeken van individuele contracten waarbij ieder farmaceutisch bedrijf en ziekenhuis eigen voorwaarden hanteerden.
Snelheid
Eenduidige, uniforme afspraken versterken ook de positie van deelnemers aan geneesmiddelenonderzoek, zo verwachten STZ en Nefarma. Bovendien zorgen uniforme contracten er voor dat de snelheid waarmee onderzoek in Nederland kan aanvangen omhoog gaat. Hiermee wordt Nederland voor de internationaal werkende farmaceutische bedrijven interessanter, omdat geïnteresseerde partijen zodoende weten waar ze aan toe zijn als ze in Nederland onderzoek starten. Ook wordt het gemakkelijker om onderzoek te doen waarbij meerdere ziekenhuizen betrokken zijn.
Hinderpaal
Hoewel Nederlandse onderzoekers in ziekenhuizen in de internationale wetenschap een goede naam hebben , worden de lange goedkeuringsprocedures door farmaceutische bedrijven als een grote hinderpaal gezien. Uit recent onderzoek van de STZ blijkt dat de beoordeling van onderzoeksaanvragen in Nederlandse ziekenhuizen kan oplopen tot 130 dagen.