Er komt geen onderzoek naar mogelijk wanbeleid en de handelswijze van het Slotervaartziekenhuis rondom het ontslag van voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak. Deze eis heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam donderdagavond in een spoeduitspraak afgewezen.
De Ondernemingskamer heeft de verzoekers, de kinderen van Erbudak die aandeelhouder in het ziekenhuis zijn, niet ontvankelijk verklaard. Zij staan volgens de rechter te ver op afstand van het Slotervaartziekenhuis, weet het NRC. Tussen hen en het Slotervaart staan nog één of meer vennootschappen.
Er bestaat een kans dat er een onderzoek komt naar wanbeleid bij een of meer houdstermaatschappijen van het ziekenhuis, waar de kinderen van Erbudak wel direct bij betrokkenen zijn. Dat meldt het NRC. Het hof heeft behalve bovengenoemde iedere verdere beslissing aangehouden. Het hof doet zo spoedig mogelijk uitspraak over de andere kwesties, zegt een perswoordvoerder van het Gerechtshof. Naar verwachting komt de uitspraak komende week.
Aandelenemissie
Erbudak had de rechtszaak aangespannen omdat ze de uitgifte van nieuwe aandelen in het Slotervaartziekenhuis in februari dit jaar nietig wilde laten verklaren. Door de aandelenemissie kreeg aan Delta Onroerend Goed voor 5 miljoen euro aan nieuwe aandelen in bezit. Erbudak zag het belang van haar kinderen van 49 procent naar minder dan 1 procent krimpen. Tijdens de zitting voor de Ondernemingskamer verklaarden de erfgenamen van Erbudaks overleden zakenpartner Jan Schram dat de emissie was gedaan vanwege de acute financiële nood waarin het ziekenhuis verkeerde.
Financiële nood
Doordat de onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea waren stukgelopen zou het Slotervaartziekenhuis geen aanneemsomcontract krijgen. Huisbankier ING had de leningen van 51 miljoen euro en 11 miljoen euro bevroren en het ziekenhuis onder bijzonder beheer gesteld, meldt Zorgvisie. Hierdoor dreigden de salarissen in februari niet uitgekeerd te kunnen worden. Daarnaast dreigde Delta Onroerend Goed zijn lening van 26 miljoen euro op te eisen. Bovendien stond de gemeente Amsterdam op het punt over te gaan op executieverkoop van onroerend goed. Het ziekenhuis een lening van 4,5 miljoen bij de gemeente Amsterdam met een rente van 1,5 miljoen euro. Door de aandelenemissie verbeterde de balans, waardoor dreigende problemen werden bezworen.