Topklinische ziekenhuizen laten op het punt van onderzoeksrijpheid een grote variatie zien. Onderzoeksbudgetten lopen uiteen van tienduizend euro tot negen ton. De beoordeling van onderzoeksaanvragen varieert van zestien dagen tot 130 dagen.
Een en ander blijkt uit de Health Outlook die de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ) en The Decision Group op 14 juni presenteerden. “Binnen de acht indicatoren die voor de Outlook gebruikt zijn zie je grote verschillen tussen de ziekenhuizen”, zegt Maarten Rook in een interview met Skipr. “In het ene ziekenhuis duurt het zestien dagen voordat een onderzoeksaanvraag is beoordeeld, in een ander ziekenhuis duurt het 130 dagen. Ik denk dat beide ziekenhuizen zich dat niet realiseren.”
Impuls
Door onderzoekspraktijk gestructureerd in beeld te brengen hoopt de STZ onderzoek en innovatie in Nederlandse ziekenhuizen een impuls te geven. “Door de informatie bij elkaar te brengen mag je hopen dat het ziekenhuis met de lange beslistermijn daar korter over gaat doen”, stelt Rook. “Dat is van belang, want tijd is geld bij onderzoek. Als ze het in China of Polen beter doen, trekken die landen dat onderzoek naar zich toe en krijgt Nederland achteruitgang in de kennistoepassing.”
Samenwerken
Uit de Health Outlook komt naar voren dat met name ziekenhuizen die nauw samenwerken met de industrie goed scoren als het gaat om ondermeer het aantal onderzoeksprojecten. Voor de STZ reden om nadrukkelijk te pleiten voor samenwerking met het bedrijfsleven. “Natuurlijk moet je kijken hoe je samenwerking vorm geeft”, reageert Rook. “Recent is een transparantieregister geopend. Daar kunnen ziekenhuizen al hun relaties in weergeven. Zo kun je zien of een bedrijf wellicht een onderzoeker probeert te beïnvloeden. Daarnaast kijken binnen de huizen de medisch-ethische commissies mee. Moeten we dit onderzoek doen, hoort het bij ons huis?”
Patiënt
De belangrijkste maatstaf is wat Rook betreft uiteindelijk de vraag of de patiënt er beter van wordt. “Er zijn veel voorbeelden van dat juist door de samenwerking met de industrie de kosten daadwerkelijk omlaag gaan”, aldus Rook.