Instellingen in de ouderenzorg dreigen zo hard geraakt te worden door de bezuinigingen dat ze niet in staat zullen zijn om een sociaal plan voor overtollige werknemers te bekostigen. Dat constateren branchevereniging ActiZ en accountantsbureau PwC op basis van een eigen impacttool.
Volgens Robbert-Jan Poerstamper, partner van PwC, gaan politici er ten onrechte vanuit dat instellingen voldoende eigen vermogen hebben om de gevolgen van de transitie in de ouderenzorg op te vangen. “De politiek zegt: er zit miljarden aan vermogen in de sector, maar dat vermogen verdampt razendsnel”, aldus Poerstamper. “Het vermogen zit bovendien voornamelijk in vastgoed. Banken willen daarnaast niet meer lenen. Dat betekent dat instellingen een sociaal plan uit lopende activiteiten moeten betalen, maar die staan enorm onder druk.”
Worst case scenario
“Het realistische scenario is voor veel instellingen gelijk ook het worst case scenario”, stelt Poerstamper. “Dertig tot veertig procent van de klanten verdwijnt, de nettomarge zal vanaf 2015 negatief zijn. Hoe je ook aan de knoppen draait, de budgetratio verdampt in een paar jaar.”
Gevoeilig
Met name kleine verzorgingshuizen en instellingen die voor meer dan de helft afhankelijk zijn van extramurale zorg zijn volgens Poerstamper gevoelig voor acute liquiditeitsproblemen en faillissementen. Daarmee dreigen werknemers dubbel getroffen te worden: ze verliezen hun baan en mogelijk ook hun aanspraak op een fatsoenlijke afvloeiingsregeling.
Sensire
Om een dergelijk scenario voor te zijn kondigde zorgaanbieder Sensire onlangs aan 800 thuiszorgmedewerkers te ontslaan. De gemeenten in het werkgebied van Sensire konden niet aangeven of en hoeveel ze komend jaar zouden contracteren. Daarmee dreigde voor Sensire een situatie van hoge loonkosten zonder inkomsten. Ontslag nu betekent dat de werknemers in ieder geval nog enkele maanden inkomsten hebben, aldus Sensire. Bij wachten op een faillissement zou naleving van het sociaal plan niet meer mogelijk zijn.
HEAD
ActiZ en PwC presenteerden hun bevindingen op 13 juni tijdens het jaarcongres van de vereniging van zorgfinancials HEAD. Voor de eerste doorrekeningen met de impacttool hebben 25 instellingen gegevens aangeleverd. Inmiddels doen ruim 160 instellingen mee aan de impactberekeningen. ActiZ en PwC hopen begin oktober verdere uitkomsten te kunnen presenteren.