De plannen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om de langdurige zorg (AWBZ) te hervormen, roepen veel vragen op in de Tweede Kamer.
Dat bleek maandag tijdens het Kamerdebat over de voorstellen waarmee Van Rijn een einde wil maken aan de stijgende kosten in de langdurige zorg. Hij wil deze zorg voor ouderen en chronisch zieken zo omvormen dat mensen langer thuis kunnen wonen. Gemeenten en zorgverzekeraars worden meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen.
SP, PVV en 50PLUS zijn tegen
SP, PVV en 50PLUS zijn tegen, omdat te veel mensen tussen wal en schip dreigen te belanden. CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP willen meedenken, maar maken zich onder meer zorgen over de taken die overgaan naar de gemeente en over het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen nu zelf zorg kunnen regelen. Alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn overwegend positief.
Geld voor zorg
De Kamer vindt wel dat Van Rijn sowieso echt aan de slag moet om geld voor de zorg te behouden dat nu wegsijpelt via fraude en hoge vertrekpremies. “Zou het niet de moeite waard zijn deze bedragen eerst eens in te boeken en dan pas te kijken wat er verder nog bezuinigd moet worden?”, aldus Mona Keijzer (CDA). Keijzer wil wel bezuinigen en hervormen, maar niet zoals het kabinet nu voorstelt.
Dagbesteding en begeleiding zijn volgens Keijzer in goede handen bij de gemeente, maar de lijfgebonden zorg niet. Zij voorziet dat gemeenten, die het met minder geld moeten doen, vaker verzoeken om hulp weigeren. Het CDA, de grootste oppositiepartij, hoopt op een uitgestoken hand van Van Rijn.
Losse eindjes
D66′ er Vera Bergkamp ziet veel losse eindjes in de plannen en mist een financiële bijsluiter bij deze mega-operatie, de grootste zorghervorming in 40 jaar. Fleur Agema (PVV) hoopt dat Van Rijn, net als zijn collega Fred Teeven onlangs deed bij zijn bezuinigingsplannen op het gevangeniswezen, alternatieven wil onderzoeken. Renske Leijten (SP) vraagt zich af of er nog wel ruimte is voor alternatieven. (ANP)