De noodlijdende gereformeerde ggz-instelling Eleos moet op zoek naar een overnamepartner. De instelling kan in haar huidige vorm niet langer zelfstandig voortbestaan. Het onlangs geïnstalleerde crisisteam dat Eleos weer uit de rode cijfers moest zien te krijgen is samen met de raad van toezicht tot deze conclusie slotsom gekomen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.
In een intern memorandum dat in bezit is van de krant, schrijft interim-bestuurder Gert Buijs zich ervan bewust te zijn dat een gedwongen overname “voor velen van ons een pijnlijke werkelijkheid is.” Verder gaat hij ervan uit dat Eleos het boekjaar 2012 afsluit met een negatief resultaat van ruim 3 miljoen euro. Eleos zou al gesprekken voeren met diverse grote en kleine parijen.
Bezuinigingen
Een maand geleden maakte Eleos al bekend te gaan bezuinigen. Het sluit beschermde woonvormen. Daarbij gaan circa zestig arbeidsplaatsen verloren, zo blijkt uit berichtgeving in het Nederlands Dagblad. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
Financiële nood
De oorzaak aan de financiële nood komt volgens Buijs mede doordat Eleos geen samenwerking heeft gezocht met lokale woningcorporaties rond de verhuur van woon-zorgcomplexen. Eleos heeft zelf complexen gehuurd om deze door te verhuren aan cliënten. Hierbij is volgens Buijs “geen rekening gehouden met de zeer beperkte financieringsmogelijkheden en met de extra beheerslasten die een rol als verhuurder met zich meebrengt.” Daarbij kampte Eleos met verliezen in het onroerend goed en kreeg ook een naheffing van de Belastingdienst vanwege vermeend privégebruik van zakelijke auto’s, meldt het Reformatorisch Dagblad. Eleos probeert met ABN AMRO en zorgverzekeraar Achmea de liquiditeitsproblematiek op korte termijn op te lossen. Ook de vakbonden buigen zich over de reddingsoperatie, aldus de krant.