Ondanks tegenstrijdige belangen op de korte termijn tussen verzekeraars, overheid en zorgaanbieders, bestaat er brede overeenstemming over de noodzaak van een hoogwaardig en duurzaam zorgstelsel. Dat constateert consultancybureau McKinsey & Company.
Voor het onderzoek analyseerde McKinsey samen met het World Economic Forum de toekomstvisie van vijftig zorgbestuurders en -experts. Het zorgstelsel in 2040 moet volgens de opinieleiders de best denkbare kwaliteit leveren, solidair en doelmatig zijn alsook plaats bieden aan preventie. Ook over de instrumenten om dit doel te bereiken zijn de opinieleiders het op veel punten met elkaar eens.
Collectief pakket
Zo moet de financiering van het stelsel meer uitgaan van het belonen van gezondheidswinst in plaats van volume. Daarnaast is er een brede roep om het inzichtelijk maken van prestaties. Ook zou de zorgconsument gestimuleerd moeten worden om bewuster en zelfredzamer te zijn. Het meest omstreden punt is de verdere afbakening van het collectieve pakket.
Draagvlak
De consensus geeft reden tot optimisme, gelooft Marc van Rooijen, partner van McKinsey en co-auteur van het rapport. De gedeelde visie maakt het volgens Van Rooijen “makkelijker om draagvlak voor soms lastige hervormingen te kweken”. “Dat is echt nodig: als er niet wordt ingegrepen zal in 2040 ongeveer een kwart van het Nederlandse BBP én ongeveer een kwart van de werkzame bevolking moeten worden ingezet voor de zorg”, stelt Van Rooijen.
Geen stelselwijziging
Wat de opinieleiders in ieder geval niet willen is een hernieuwde stelselwijziging. Ze zien meer in het optimaliseren van het huidige stelsel. Dit kan ondermeer door nieuwe prikkels in te voeren. Daarbij kan volgens McKinsey gedacht worden aan uitkomstfinanciering voor artsen en patiënten meer financiële verantwoordelijkheid geven voor de eigen gezondheid.