De dood van 11 vrouwen in Nederland heeft mogelijk te maken met het feit dat ze de Diane-35-pil gebruikten. Dat zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het college wil nog niet zo ver gaan om het anticonceptiemiddel, dat ook wordt gebruikt tegen acne, overbeharing en een extreem vette huid, uit de handel te halen.
Het CBG noemde de meldingen van fatale gevallen maandag ‘zorgelijk’ en houdt er rekening mee dat er meer meldingen binnenkomen. Toch raadt de instantie vrouwen niet aan om te stoppen met de Diane-35-pil. Artsen krijgen het advies het middel niet aan nieuwe patiënten voor te schrijven. In de eerste maanden van gebruik is er namelijk een verhoogd risico op trombose.
Europees onderzoek
De SP in de Tweede Kamer wil dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid ingrijpt en druk uitoefent om de pil uit de handel te laten halen. Het geneesmiddel is volgens de partij risicovol terwijl er voldoende veilige alternatieven beschikbaar zijn. Maar Schippers en het CBG willen de resultaten van Europees onderzoek afwachten. Die worden verwacht in mei. Als het Europese geneesmiddelenbureau EMA vervolgens aangeeft dat er stappen moeten worden genomen, gaan die in de hele EU gelden.
Tot het Europese onderzoek werd besloten nadat het middel in Frankrijk tot nader order van de markt werd gehaald. De afgelopen 25 jaar zijn in Frankrijk vier vrouwen overleden door bloedklonters na het slikken van de pil.
Bijwerkingen
Schippers liet de Kamer maandag weten dat er sinds vrijdag ongeveer 80 nieuwe meldingen zijn binnengekomen over bijwerkingen van de Diane-35-pil. De cijfers komen van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. In de twee maanden vóór 1 maart waren er 97 nieuwe meldingen. Alle meldingen worden volgens de minister onderzocht.
Ook de patiëntenfederatie NPCF vindt het advies van het CBG niet krachtig genoeg. Het adviseert vrouwen die deze pil al slikken, contact op te nemen met hun arts. ,,Als je weet dat die gevaarlijk is, een verhoogd risico heeft, en je weet dat er alternatieven zijn, waarom zou je dan risico’s nemen?” De NPCF roept artsen op ,,zeer terughoudend te zijn” met de hormoonpil. De organisatie vraagt artsen en apothekers bovendien om vrouwen die hem slikken, te benaderen om alternatieven te bespreken.
Nederland telt 160.000 gebruiksters, van wie vermoedelijk een groot deel het middel ook neemt om zwangerschap te voorkomen. (ANP)
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.