Dertig procent van de gebouwen van zorgorganisaties schieten tekort op het gebied van brandveiligheid. Dat blijkt uit de laatste rapportage van de gezamenlijke Rijksinspecties, meldt ActiZ, brancheorganisatie van zorgondernemers. Daarom zijn ActiZ en VGN samen Brandweer Nederland een nieuwe aanpak gestart om het veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid in zorgorganisaties te verhogen.
De bij ActiZ aangesloten zorgorganisaties en VGN gaan nauw samenwerken met de lokale brandweer om de brandveiligheid te vergroten. Zie doen dit middels het project ‘Geen nood bij brand!’. Dit richt zich op zowel bouwkundige en installatietechnische maatregelen, als op creëren van een veilige woon- en werkomgeving voor cliënten en medewerkers.
Landelijke innovatieprijs
Het project is in de veiligheidsregio Gelderland-Midden ontwikkeld en uitgevoerd om attitude, risicoperceptie en bewustwording van brandveiligheid te vergroten bij cliënten, medewerkers en bestuurders van zorgorganisaties. Het initiatief kreeg de landelijke innovatieprijs en wordt nu landelijk opgepakt “om de veiligheid van cliënten en medewerkers te garanderen”, zegt projectleider Jan Kuyvenhoven van Brandweer Nederland.
Brandveiligheid
Kuyvenhoven: “Tot nu toe kregen zorginstellingen voorgeschreven hoe ze brandveiligheid moesten regelen. In dit project willen we toe naar een situatie waarin zorgorganisaties en de brandweer samen afspraken maken over de brandveiligheid. We gaan als het ware op veiligheidsexpeditie. Want afspraken werken vaak beter dan regels.” Paul van Aken, beleidsadviseur bij ActiZ: “We betrekken medewerkers en leidinggevenden van zorgorganisaties bij brandveiligheid, zodat ze zich meer bewust worden van hun verantwoordelijkheden op dit terrein. En dat moet leiden tot minder slachtoffers.”