Vrouwen uit het landelijke netwerk van vrouwelijke commissarissen en toezichthouders hebben het Platform voor Innovatie in Toezicht (PIT) opgericht. Zij streven een vernieuwing van het toezicht op (maatschappelijke) ondernemingen na.
PIT bestaat uit een netwerk van ruim 1500 leden. Vanuit het platform werken zij aan innovatie in toezicht door te investeren in kennisuitwisseling en met name cultuurverandering vanuit verschillende invalshoeken. Ook investeert PIT in het opleiden en zichtbaar maken van een nieuwe generatie toezichthouders. Naast het organiseren van netwerkbijeenkomsten, verzorgt PIT workshops om aanstaande toezichthouders voor te bereiden op hun nieuwe rol.
Balans
De basis wordt gevormd door vrouwelijke toezichthouders, maar het doel van PIT is meer innovatie en kwaliteit in toezicht. “Diversiteit gaat niet alleen om een vrouwenquotum of verjonging. Voor beter toezicht is wel meer balans nodig, tussen masculiene en feminiene waarden, tussen verschillende generaties maar ook tussen verschillende culturele achtergronden.” Zegt Karin Doms, één van de initiatiefnemers van PIT.
Waardengedreven toezicht
In veel bestuurskamers wordt nog voornamelijk gestuurd op cijfers. PIT zet zich in voor meer waardengedreven toezicht. Hanske Plenge, eveneens initiatiefnemer, zegt daarover: “Veel bestuurders denken te kunnen vertrouwen op cijfers, maar o.a. het Libor-schandaal heeft duidelijk gemaakt dat cijfers boterzacht zijn. Ze bieden schijnzekerheid. Waarden als gedrag en cultuur zijn steeds meer bepalend voor een goede sturing aan organisaties.”