De Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de Wetenschappelijke Verenigingen pleiten voor oprichting van een College Acute Zorg. Zij reageren hiermee op de stappen die de zorgverzekeraars met ziekenhuizen voor ogen hebben: het concentreren van specialistische spoedeisende zorg in minder ziekenhuizen
College Acute Zorg
De specialisten staat kritisch tegenover de plannen van de zorgverzekeraars betreffende de herinrichting van de complexe spoedeisende zorg. Zorgverzekeraars Nederland presenteerde dinsdag de Kwaliteitsvisie Spoedeisende zorg waarin ze een kwaliteitskader en toekomstbeeld schetst. “Er zijn inmiddels verschillende adviezen verschenen over de acute zorg die allemaal van toegevoegde waarde zijn. Daarom is het nu tijd voor de oprichting van een College Acute Zorg waarin de medisch specialisten, patiënten, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, huisartsen en verpleegkundigen deelnemen. Dit College kan op korte termijn van start gaan met als doel een toekomstgerichte inrichting van de hele keten acute zorg die altijd bereikbaar is voor elke patiënt”, melden beide beroepsgroepen in een gezamenlijke persverklaring.
Kritiek
Bij het concentreren en spreiden van acute zorg moet kwaliteit en bereikbaarheid voor elke patiënt voorop staan, stellen zij. Hun kritiek luidt dat het ZN-advies alleen het complexe deel van de spoedeisende zorg belicht. Een geïntegreerde visie over de hele acute zorg is echter nodig, stellen de beroepsgroepen. “Zo zien we steeds meer zieke oudere patiënten met meerdere aandoeningen op de spoedeisende hulppost. Juist de professionals die de patiënten op de spoedeisende hulp zien, weten als geen ander dat voor iedere patiënt een andere behandeling geldt. Het kan gebeuren dat een patiënt terug moet naar de huisarts, doorverwezen wordt naar een gespecialiseerde afdeling of zo snel mogelijk naar de operatietafel moet.”
Neurologen bezorgd
De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) maakt zich ook zorgen over de gevolgen van concentratie van complexe spoedeisende zorg. De NVN spreekt van averechtse effecten en slechtere zorg. De plannen kunnen desastreuze gevolgen hebben voor mensen met een beroerte, vrezen de neurologen. Zij zijn bang dat de concentratieplannen ertoe leiden dat patiënten te laat of zelfs niet behandeld worden en daardoor onnodig blijvend hersenletsel oplopen. Hoe eerder patiënten met een beroerte behandeld worden, hoe groter de kans op volledig herstel. De neurologen zijn bang dat kostbare tijd verloren gaat doordat patiënten verder moeten reizen voor ze in een gespecialiseerd ziekenhuis zijn.
Patiëntenfederatie NPCF vindt het belangrijk dat patiënten met bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct zo snel mogelijk geholpen worden door een gespecialiseerd team dat 24 uur per dag beschikbaar is. “Dat hoeft niet in elk ziekenhuis aangeboden te worden, als de patiënt maar meteen op de juiste plek terecht komt”, stelt NPCF-directeur Wilna Wind. Wel pleit de belangenorganisatie voor openheid over de kwaliteit van spoedzorg. “Het is nu niet altijd duidelijk wat de kwaliteit van een bepaalde spoedeisende hulpafdeling is. Je weet niet of je er terecht kunt in geval van een beroerte of alleen om een wond te laten hechten”, zegt Wind.
(Skipr / ANP)