Huisartsen die niet meedoen met het Landelijk Schakelpunt (LSP), moeten met een alternatief komen over hoe ze gegevens van patiënten dan wel gaan uitwisselen. “Want het kan echt niet meer in deze tijd dat huisartsen voor patiënten beslissen dat hun gegevens niet kunnen worden uitgewisseld met andere zorgaanbieders.” Dat zei Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF woensdag.
Dinsdag stemden 16 van de 23 Nederlandse huisartsenkringen voor de nieuwe opzet van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Vijf regio’s stemden tegen en twee kringen onthielden zich van stemming. Als een huisarts zich niet aansluit bij het systeem, zijn de gegevens van zijn of haar patiënten ook niet in te zien. “Maar het is niet aan de huisarts om dat te beslissen. Dat moet de patiënt doen”, vindt Wind.
Alternatief
“Wat ons betreft is het doel uitwisseling van gegevens van patiënten, als zij dat willen. Het enige middel daarvoor is op dit moment het LSP. Als huisartsen beslissen daar niet aan mee te doen, moeten ze wel met een goed alternatief komen, dat ook aan de eisen van de inspectie voldoet”, zegt Wind. “Ik neem aan dat ze daar erg goed over na gaan denken.”
Uitwisseling patiëntgegevens
Ook voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) Steven van Eijck is pleitbezorger van uitwisseling van patiëntgegevens. “Het is onbestaanbaar dat het nu mogelijk is dat een patiënt zich met een acuut probleem bij een huisartsenpost meldt en dat die niet kan inzien wat die patiënt voor medicatie hij slikt en of hij allergisch is voor een bepaald medicijn”, aldus Van Eijck.
Volgens Paul Habets, de vice-voorzitter van de LHV, doen patiënten die te maken hebben met een twijfelende of weigerende huisarts er goed aan het onderwerp aan te snijden. “Als een arts meerdere chronisch zieke patiënten heeft, die zeggen dat dit geregeld moet worden, dan zal die dokter dat wel doen. Het gaat uiteindelijk om de patiënt.” Volgens hem zullen dankzij goede voorlichting en de werking in de praktijk steeds meer cliënten en artsen voorstander worden van het EPD. (ANP)