Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en zorgverzekeraar Achmea hebben geen overeenkomst voor 2013 gesloten. Volgens Achmea wil het ziekenhuis meer geld dan nodig is, volgens het Slotervaart dwingt Achmea het ziekenhuis onder de kostprijs te werken. Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis wil nu de rechter laten toetsen waar de grenzen liggen van wat zorgverzekeraars kunnen bepalen.
Volgens Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop, heeft Achmea er alles aan gedaan om tot overeenstemming te komen. “Maar het ziekenhuis blijft aanzienlijk meer financiële ruimte vragen dan wij noodzakelijk achten om aan de zorgvraag in het verzorgingsgebied van het Slotervaartziekenhuis te voldoen”, aldus Verstappen. “Ook vraagt het Slotervaartziekenhuis substantieel meer geld voor 2013 dan past binnen het Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord dat de minister, ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar zijn overeengekomen.” Op grond van dit akkoord mag het ziekenhuisbudget over de hele linie met maximaal 2,5 procent stijgen.
Plafond
Bestuursvoorzitter Erbudak van het Slotervaart zegt niet meer geld te vragen dan nodig is om kostenneutraal te kunnen werken en goede patiëntenzorg te kunnen leveren. De discussie met Achmea spitste zich volgens haar met name toe op de vergoeding van dure geneesmiddelen. “Achmea wil hiervoor een plafond afspreken, terwijl het ziekenhuis dit op basis van nacalculatie vergoed wilde krijgen”, stelt Erbudak.
Eigen betaling
Het niet contracteren kan gevolgen hebben voor een deel van de Achmea-verzekerden. Dit geldt overigens alleen voor nieuwe patiënten. Voor klanten van Achmea-merken Agis en Zilveren Kruis die nu patiënt zijn in het Slotervaart verandert er volgens Achmea niets. Ook spoedeisende hulp wordt gewoon vergoed. Maar nieuwe patiënten moeten vanaf 1 april mogelijk een deel van de kosten zelf betalen.
Rechter
Achmea wijst er op dat deze patiënten zonder bijbetaling bij omliggende ziekenhuizen terecht kunnen. Het Slotervaart doet deze nieuwe patiënten een handreiking door in te staan voor dat deel van de kosten die straks niet door Achmea worden vergoed, zo stelt Erbudak. Daarnaast beraadt Erbudak zich op een gang naar de rechter. Ze wil de rechter laten toetsen of Achmea gelet op haar zorgplicht de vergoeding aan patiënten mag beperken.