Borstkankeroperaties verlopen beter als de chirurg een echo-apparaat gebruikt tijdens de ingreep. De kans dat de volledige tumor in één keer verwijderd kan worden, stijgt dan van 83 naar 97 procent. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan het VUmc in Amsterdam.
Zonder echo worden borsttumoren verwijderd op basis van wat de chirurg voelt tijdens de operatie. Hierbij bestaat de kans dat hij te veel gezond weefsel weghaalt, of dat er juist kwaadaardige cellen achterblijven.
Sociaal belastend
Promovendus Nicole Krekel over haar onderzoek: “Met behulp van de echo was het minder vaak nodig om opnieuw te opereren, de borst te amputeren of te bestralen. Zonder gebruik van de echo werd tweemaal te veel weefsel verwijderd.” Dat laatste leidt vaak tot slechter cosmetisch resultaat. Dat kan voor de vrouw psychisch en sociaal belastend zijn.
Krekel ontdekte dat de echoprocedure relatief eenvoudig te leren is. Na ongeveer acht operaties onder supervisie heeft een chirurg de methode onder de knie en kan hij zelfstandig aan de slag.
Landelijk in te voeren
Volgens Krekel is de manier van opereren snel landelijk in te voeren, omdat elk ziekenhuis al over echo-apparatuur beschikt. “En omdat er minder aanvullende behandelingen nodig zijn, zullen de behandelkosten verminderen en dus een besparend effect hebben.” Wellicht is dat ook een reden voor ziekenhuizen om het gebruik van de echo in te voeren, aldus Krekel. (ANP)