De effectiviteit van digitale mobiele hulpmiddelen als sms-alerts laat zich moeilijk bewijzen. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) op basis van een internationale review.
Hoewel er aanwijzingen zijn dat e-healthdiensten met sms-berichten kunnen bijdragen aan zelfmanagement van chronische ziekten als astma, diabetes en hypertensie, is het bewijs overwegend zwak en er zijn veel onbeantwoorde vragen over langetermijneffecten, acceptatie, kosten en risico’s, aldus het NTvG. Op harde klinische criteria zoals bloedsuikerwaarden en bloeddruk werden geen duidelijke effecten gemeten.
Sms-dienst
Een en ander blijkt volgens het NTvG uit een zogeheten Cochrane-review waarin vier trials vergeleken werden. De geselecteerde studies onderzochten sms-diensten voor patiënten met diabetes, hypertensie of astma. In twee studies kregen deelnemers alleen sms’jes als seintje om medicatie in te nemen en berichtjes met informatie over hun ziekte. Bij de andere twee interventies werd patiënten ook gevraagd om zelf meetwaarden te sms’en.
Niet overtuigend
Volgens de onderzoekers leverden geen van beide methodes een overtuigend betere controle van diabetes, bloeddruk of astma op. Wel was de therapietrouw van patiënten met hypertensie iets beter en hadden de diabetespatiënten zelf het gevoel dat ze meer grip hadden op hun ziekte. De onderzoekers wijzenj er op dat het enthousiasme waarmee de mobiele gezondheidsdiensten worden gepromoot vooralsnog op gespannen voet staat met het magere bewijs.